Datering
Vervaardiger Christiaan Coevershoff

Enkhuizer familieportret

Afgebeeld is een rijk gezin uit Enkhuizen. Dat is te zien aan de plaatselijke dracht van de vrouw en de dure meubelen. Het schilderij met zeegezicht kan heel goed een verwijzing zijn naar het beroep van de man. Hij was waarschijnlijk haringkoopman.

Uitgebreide beschrijving

Een famillie portret met links een schouw gehouwen uit steen met twee ondersteunende kariatiden. Slechts een van hen is goed te zien. In de achtergrond hangt links een schilderij met daarop een schip. Rechts hangt een schilderij met daarop Abram die zijn zoon gaat offeren. In het midden staat een beeldenkast vervaardigd uit ebbehout en eikenhout met ook daarop kariatiden. Op de kast staat een vaas en twee kommen van porcelein. In de voorgrond staat een tafel met daarop een perzisch tapijt, op het tapijt ligt een boek (bijbel?) met twee metalen sloten. Aan de tafel staan drie stoelen. Rechts staat een stoel met in de rugleuning gesneden leeuwekopjes. Voor deze stoel ligt een klein hondje. Hierop zit een vrouw met een kind op haar schoot, zij draagt donkere, enkhuizer kleding en een witte kap. Ze kijkt de beschouwer aan. Het kind op haar schoot draagt een jurkje, een wit schort, een wit kraagje en een kapje, om de hals draagt het een ketting en in de hand heeft het een zilveren rammelaar. Voor de stoel ligt een bloem, het kind dat op de schoot van de vrouw zit heeft ook twee bloemen op haar schoot. Achter de tafel staat een vrouw in zwarte kleding en een witte kraag, op haar arm draagt zij een kind, deze draagt dezelfde kleding als het andere kind. Zij kijkt naar rechts. In het midden zit een kleine jongen die in zijn linkerhand een boekje heeft dat hij op de tafel laat rusten. Hij draagt zwarte kleding en een witte kraag. Hij zit op een stoel waarvan de rug leuning versierd is met bolvormige knoppen. Links van het midden zit een man met een baard, snor en hoed. Hij zit op een stoel met leeuwekopjes en kijkt de beschouwer aan, met zijn linkerhand rust hij op de tafel. Achter zijn stoel is een hondje te zien. Links van de stoel staat een jongeman, zijn rechterhand staat in zijn zij en hij draagt in deze hand een hoed met zijn linkerhand rust hij op de stoel. Hij kijkt de beschouwer aan. Links in de voorgrond staat een donker object, waarschijnelijk de hoek van een tafel. Links is waarschijnelijk een raam , dit is te zien aan de bundel licht die daar naar binnen valt. De familie zit waarschijnelijk op een klein bordes dit is te zien r.o. in de hoek waar de planken stoppen. Naast de jongeman, links van zijn voet staat met rode verf 'AETATIS 19' bij de oudere man staat op de stoelpoot '46' bij de vrouw rechts staat '45'. Ook op de schoenzool van een van de kinderen is een een aangebracht. Het paneel is egaal met olieverf beschilderd

Identificatie
Titel
Enkhuizer familieportret
Objectnummer
B001455
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
 • schilderij
  Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13600
Over
Trefwoorden
 • portret
  Voorstellingen van personen; gebruik 'figuren (voorstellingen)' voor voorstellingen van denkbeeldige of mythologische figuren. (AAT-Ned)
 • haringvisserij
  Ter haringvangst gaan, zowel op de Zuiderzee als de Noordzee.1) zeevisserij: een rechthoekig, verticaal in het water zwevend visnet; meerdere drijfnetten aan elkaar worden verbonden tot een vleet waarmee zij met het schip zijn verbonden en vormen een verticaal in zee staand (niet gesleept) lang netgordijn; de vismethode is erop gebaseerd dat de vis zich in de mazen van het net verstrikt tijdens het opzwemmen; is eeuwenlang een belangrijke methode van haringvisserij geweest.2) binnenvisserij: driewandig net (tussen twee laddernetten met wijde mazen is een fijnmazig net, de boezem); een stroomopwaarts zwemmende vis drukt de boezem door de ladermazen en vormt aldus een zak waarin hij gevangen raakt; werd veel gebruikt voor de vangst van trekvissen (zalm, elft, fint).
Werk
Breedte
114.0 cm
Hoogte
76.0 cm
Diepte
9 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Christiaan Coevershoff (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • olieverf
  Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
 • museumglas
Techniek
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen 1 juli 1996
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
schilder, prentkunstenaar, aristocraat

Christiaan Coevershoff

Groningen (stad), 1595 – Den Haag, 28 januari 1659
Lees meer
RKD

Trefwoorden