Datering
Maker Joost Dingemanse

Roeiboot

De Boskoopse roeiboot werd ook wel Hollandse roeiboot genoemd. Het is een schippersboot die in heel Nederland voorkwam. De Boskoopse roeiboot liet zich heel gemakkelijk slepen ook bij zwaar weer volgde ze het binnenvaartschip, zonder dat er veel golven insloegen. Bijboten werden gebruikt om het anker uit te brengen, als vervoersmiddel in ondiep water en in geval van nood om het vege lijf te redden.

Gedetailleerde beschrijving

OUD: met losse onderdelen (10). Bijboot bij ZZM 6324. Hollandse boot ALGEMEEN: volmodel. SCHAAL: ca. 1:10. TECHNIEK: op inhouten gebouwd.TUIGAGE: mast(en) met staand want: Zeilen met rondhouten en lopend want: ROMP: bruin, vlak met heve, 2 overnaadse gangen, achtersteven, zwart berghout, groen boeisel met witte bies en zwart potdeksel met bb. en sb. 2 uitgespaarde dollen. Op de voorzijde van het boeisel aan bb. en sb. een zwart vlak. Inwendig: bruin, groene voor- en achter plecht, 2 groene doften, zwarte middendoft, 3 zwarte voorvlonders met schot, 2 zwarte midden vlonders met afsluitbalk, 3 zwarte achter vlonders met schot. GRONDTAKEL: zwart stokanker met ketting aan oog op de boeg. 2 landvasten, 1 op een oog op de boeg, 1 op een oog op de binnenzijde van de achterboeg. LOSSE ONDERDELEN: 2 zwarte roeiriemen, 1 pikhaak met zwarte kop, 5 losse vlonders, 1 pikhaak en 2 riemen: totaal 8. STANDAARD/VITRINE. 1996:

Identificatie
Titel
Roeiboot
Objectnummer
006325
Objectcategorie
Schaalmodellen
Objecttype
  • roeiboot
    Kleine boot voor het vervoer van personen, waarmee werd geroeid; in deze studie worden de kleine vaartuigen in Friesland er ook bijgerekend ook al werden die gezeild; het betreft hier een indeling op functie, namelijk het vervoer van enkele personen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14088
Werk
Breedte
20.0 cm
Hoogte
13.0 cm
Lengte
48.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Joost Dingemanse (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 24 maart 1958
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Boskoop
  • Hilversum
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden