Datering

Rok, onderdeel van japon

Rok bestaand uit twee over elkaar gedragen delen, van witte batist bedrukt met zwarte motiefjes en randmotieven. Aan onderzijde drie aangerimpelde stroken met randmotief. De voorzijde is glad met aan de zijkant twee platte plooien, de achterzijde is sterk ingerimpeld. De achterzijde eindigt in een sleep. De onderzijde van de rok is tegengevoerd met witte katoen. Over deze rok wordt een kortere rok gedragen van dezelfde stof, voor glad, achter sterk gerimpeld. Met bijbehorende crinoline. Vroege voorbeeld van zomerjurk, hele modieuze mode.

Gedetailleerde beschrijving

Hoort bij 11657. Rok bestaand uit twee over elkaar gedragen delen, van witte batist bedrukt met zwarte motiefjes en randmotieven. Aan onderzijde drie aangerimpelde stroken met randmotief. De voorzijde is glad met aan de zijkant twee platte plooien, de achterzijde is sterk ingerimpeld. De achterzijde eindigt in een sleep. De onderzijde van de rok is tegengevoerd met witte katoen. Over deze rok wordt een kortere rok gedragen van dezelfde stof, voor glad, achter sterk gerimpeld. Strook met randpatroon aan de onderzijde. Achterzijde is langer dan de voorzijde. Ingenaaide plooitjes in zijnaad, want gedragen met tournure. Draperie met lijfje, behoort bij rok. Een crinoline hoort eronder. Erg vuil. De figuurnaden zijn eruit gehaald. Vroege voorbeelden van zomerjurken. Is later als verkleedjurk gebruikt. Niet originele knopen hebben kleine zwarte knoopjes aan gezeten. Hele modieuze mode. Gedrukt borduurwerk.

Identificatie
Titel
Rok, onderdeel van japon
Objectnummer
012712
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • rok
    BIs een buis- of kegelvormig kledingstuk dat om de taille wordt gedragen en de benen minstens gedeeltelijk bedekt. In tegenstelling tot een broek, heeft een rok geen pijpen. (ABR)
  • vrouwenkleding
    Kleding ontworpen voor of gedragen door vrouwen, vaak gebruikt in commerciële context. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13983
Werk
Breedte
28 cm
Lengte
68 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
onbekend
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Nederland
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden