Datering
Maker Johan Hendrik van Mastenbroek

Sluiting der Zuiderzee

Het waaide zwak, die historische dag 28 mei 1932: windkracht 2 uit Zuidzuidwestelijke richting, en het was 11,9 graden Celsius. Het feestelijke moment vond plaats om twee minuten over één ’s middags, toen het laatste sluitgat De Vlieter door machtige grijpers werd gedicht. Alle vaartuigen lieten hun stoomfluit loeien. De Zuiderzee was geschiedenis geworden. Helaas heeft Cornelis Lely dat bijzondere moment niet meer zelf mogen meemaken; hij overleed in 1929.

Gedetailleerde beschrijving

Uiterst rechts in het doek staat een grote kraan op een ponton met daar tegen aan een ladder waarop een figuur staat. Op de kraan zit een bord waarop te lezen staat 'STORK'. Voor de kraan in de voorgrond van het doek liggen allerlei materialen als kisten, tonnen, touwen en planken. Daartussen staan wat figuren. Boven de figuren torent een twee potige machine uit. Links van het midden van het doek staat nog een kraan Deze heeft in de top, en beneden, een groen, rood, wit vlaggetje waarop staat 'SUM' Links in het doek is de grijparm van de kraan zichtbaar, deze dumpt een schep zand op de aanzet van de dijk waarbij een aantal figuren staan. Links in het doek vaart een versierde boot met toeschouwers. Over het hele doek zijn rood/wit/blauw vlaggetjes te zien.; Gemerkt r.o. 'Sluiting der Zuiderzee 28 mei 1932 J.H. van Mastenbroek 1932'; Versozijde: Lijst l.b. witte sticker blauwe pen 'Z', Spieraam middenspie briefje rode rand zwarte pen 'Sluiting Zuiderzee 28 mei 1932 JH van Mastenbroek', briefje groene rand zwarte stift '38', Stempel '..eum Zuiderz.., Enkhuizen' Achterkantbescherming l.b. blauwe pen 'ZZM 1413'. Hout : ZZM lijst. Titel ontvangstbon "Sluiting der Zuiderzee".

Identificatie
Titel
Sluiting der Zuiderzee
Objectnummer
001413
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
 • schilderij
  Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13878
Over
Onderwerpen
 • Dijkbouw
  Aanleg van dijken.
 • Zuiderzeewerken
Werk
Breedte
131.5 cm
Hoogte
71.2 cm
Diepte
7.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Johan Hendrik van Mastenbroek (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • olieverf
  Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
 • doek (materiaal)
  Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Techniek
 • Geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 1 januari 1949
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Afsluitdijk
 • Den Haag
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

, –

Trefwoorden