Datering
Maker Johan Hendrik van Mastenbroek

Machtige grijper

Een grijper van een kraan stort leem in een zeegat. Aan de horizon zijn andere kranen zichtbaar. ‘Ik werd door dit werk zeer gegrepen en het liet me niet meer los: ik moest het wel maken, zoo was ik onder den indruk van het geweldige werk, het was in één woord dan ook iets grootsch!’ aldus kunstenaar Johan Hendrik van Mastenbroek (1875-1945). Hij kreeg opdracht van de Staat der Nederlanden dit staaltje van Nederlandse ingenieurskunst voor het nageslacht vast te leggen. Van Mastenbroek ging er helemaal voor en werkte ter plekke tussen de 4.500 arbeiders die de Afsluitdijk bouwden. Hij maakte gebruik van vletten om zich van de ene naar de andere locatie te bewegen.

Gedetailleerde beschrijving

Voorstelling van een grijper die leem in zee stort. Vanuit de linker onderhoek een smal dijkje van leem dat naar het midden van de voorstelling loopt. Erboven de bak van een grijper, juist geopend om materiaal te lossen. De voorstelling bestaat verder uit water en lucht, waarbij de horizon iets onder het midden van het doek geplaatst is. Op de horizon nog enkele kranen en vaartuigen.Versozijde: etiket met Franse titel, Le grappin formidable 'varingneur dam la lutte aner en her' Zuiderzee Hollande J.H. van Mastenbroek.Etiket met Franse tekst t.b.v. expositie 1933.

Identificatie
Titel
Machtige grijper
Objectnummer
001431
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
 • schilderij
  Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Over
Onderwerpen
 • dijkbouw
  Aanleg van dijken.
 • Zuiderzeewerken
Werk
Breedte
171.0 cm
Hoogte
122.0 cm
Diepte
5.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Johan Hendrik van Mastenbroek (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • olieverf
  Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
 • doek (materiaal)
  Doek is een geweven textielen stof. (Wikipedia)
Techniek
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 1 januari 1949
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Afsluitdijk
 • Den Haag
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
schilder, etser, tekenaar, aquarellist

Johan Hendrik van Mastenbroek

Rotterdam (stad), 4 december 1875 – 16 november 1945
Lees meer
RKD

Trefwoorden