Datering

Trouwring

Een ring als symbool voor de trouwbelofte is al eeuwen oud. In de achttiende eeuw kreeg de vrouw een ring van de man als onderpand, zodat hij de trouwbelofte niet kon ontkennen. Gouden gladde trouwring, aan de voorzijde voorzien van een dubbel kabelrandje waarbinnen vier gedreven, gefaceteerde ronde knopjes daartussen is een klein hartje geplaatst.

Gladde trouwring, aan de voorzijde voorzien van een dubbele kabelrand waarbinnen vier gedreven, gefaceteeerde ronde gouden knopjes waartussen klein hartje is geplaatst. De ring is ingeslagen op de achterzijde (onduidelijk).

Identificatie
Titel
Trouwring
Objectnummer
005542
Objectcategorie
Edele metalen
Objecttype
  • ring (sieraad)
    Een ring wordt dagelijks gedragen door kardinalen, bisschoppen, abten, abdissen en prelaten. De ring is vervaardigd uit edelmetaal, werd veelal versierd met eensteen en kan voorzien zijn van een ruimte voor een reliek. Tegenwoordig ook eenvoudig uit-gevoerd. Kardinalen droegen een ring met een saffier. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-13542
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • goud
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Au en het atoomnummer 79. Het is een zacht, zwaar, chemisch inactief en geel metaal en wordt al sinds de oudheid als edel beschouwd. Het dient in vele culturen als de basis voor materiële handelswaarden. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het wordt bewerkt en vervormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register)
Techniek
  • Drijven (metaalversieringstechniek)
    Procedé waarbij een detail of een versiering op metaal wordt aangebracht door het met een hamer of een ander niet-snijdend gereedschap te kloppen. (AAT)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 15 augustus 1956
Licentie
BY-SA
Locaties
  • West-Friesland
  • Groningen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden