Datering

2 Kastkommen en 9 kop- en schotels

2 Kastkommen en 9 kop- en schotels afkomstig uit de pronkkast

Gedetailleerde beschrijving

Kop met schotel van wit keramiek. De kop is voorzien van een schildering van drie figuren omringd met bomen/natuur. Op 1/3 van de schotel is een schildering van natuur geschilderd. De kop is aan de buitenzijde roze van kleur en de buitenste rand van de schotel is ook roze van kleur. Beide hebben een goudkleurige rand, het oor van de kop is versierd met een goudkleurige lijn. Op de onderzijde van de kop is het nummer '18' geschreven en op de schotel nummer '26'. De kop is -01 genummerd en de schotel -02.

Identificatie
Titel
2 Kastkommen en 9 kop- en schotels
Objectnummer
028951
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
 • kop (drinkgerei)
  Een kopje (of tas, maar dat wordt beschouwd als een gallicisme) is een stenen of porseleinen kom met een oor. Waarschijnlijk ontleend aan Laatlatijn cuppa ‘drinkbeker.(Wikipedia)
 • schotel
  Algemene term voor open, ondiepe houder, die soms is voorzien van een deksel. De spiegel is enigszins dieper dan een blad.
 • serviesgoed
  Groepen van bij elkaar passende stellen tafelgerei om een maaltijd te serveren voor een aantal aanzittenden. (AAT-Ned)Serviesgoed is de verzamelnaam voor alle eetgerei (uitgezonderd het couvert) dat van porselein, aardewerk of een ander materiaal is gemaakt, zoals borden en bekers. Met name in het verleden werd serviesgoed ook wel gemaakt van bijvoorbeeld hout, metaal, glas of steen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-120661
Over
Onderwerpen
 • Siervaas
  Een (sier)vaas is een voorwerp dat een (vloei)stof kan bevatten en aan de bovenkant open is. Een vaas wordt tegenwoordig meestal gebruikt om bloemen in te plaatsen, maar kan ook zonder bloemen als versiering dienen. Vazen worden geproduceerd in porselein, aardewerk, kristal en glas. Bovendien bestaan er ook vazen in zilver, brons, roestvrij staal en cloissoné vazen uit China.Een siervaas kan als een groot tuinmeubelstuk fungeren. De vaas is in dat geval van cement of beton gemaakt.
Werk
Breedte
9.3 cm
Hoogte
2.6 cm
Diepte
7.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • keramisch product
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 12 maart 2022
Licentie
Alle rechten voorbehouden
Locaties
 • Marken
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden