Datering
Maker Onbekend

Elf kop en schotels van Chinees porselein.

Elf kop en schotels van Chinees porselein. De kopjes zijn ongeoord. De schotels zijn aan de onderzijde gedecoreerd in onderglazuur blauw en voor het overige gedecoreerd in familie-rose: vrouw met bloemenmandje en man, zittend bij een boom. Zogenaamde Mandarijnenporselein.
Mandarijnporselien ontleent zijn naam aan de hoge Chinese functionaris (een mandarijn) die dikwijls als hoofdfiguur in de versiering optreedt. De toegepaste kleuren (onderglazuur blauw, paars en groen en soms ijzerrood) maken de decoratie nogal bont. Famille rose porselein kwam in de jaren 1725-1730 in de plaats van het famille verte porselein. De kleur rose voert de hoofdtoon. In 1712 komt het voor het eerst voor. De kleur werd in 1680 in Leiden door Andreas Cassius gemaakt uit goudchloride en tin. Daarna werd het in China toegepast. Het rose werd gebruikt in combinatie met blauw, groen, geel en violet en na 1720 ook met goud. Van 1736-1749 beleefde het famille rose de grootste bloei.

Identificatie
Titel
Elf kop en schotels van Chinees porselein.
Objectnummer
FSM-1982-375
Objecttype
  • Schotels
    Algemene term voor open, ondiepe houder, die soms is voorzien van een deksel. De spiegel is enigszins dieper dan een blad.
  • Serviezen
    Groepen van bij elkaar passende stellen tafelgerei om een maaltijd te serveren voor een aantal aanzittenden. (AAT-Ned)Serviesgoed is de verzamelnaam voor alle eetgerei (uitgezonderd het couvert) dat van porselein, aardewerk of een ander materiaal is gemaakt, zoals borden en bekers. Met name in het verleden werd serviesgoed ook wel gemaakt van bijvoorbeeld hout, metaal, glas of steen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000002911
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
2.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Porselein
    A material comprising white clay, or "kaolin," and a feldspathic rock, that react when fired so the clay serves to hold the shape of the object and the rock fuses into a natural glass. In China, it includes any such ware that is highly fired enough to produce a ringing sound when struck. In Europe, it is limited to hard-fired ceramic that is translucent. (Project Fotografie)Verwijst naar een soort keramiek van vuurbestendige witte klei, of 'kaolien', en een veldspaathoudende steen die tijdens het bakken reageert. De klei zorgt ervoor dat het voorwerp de vorm behoudt, terwijl de steen wordt omgezet in natuurlijk glas. In China verwijst dit naar alle soorten aardewerk die zo hard worden gebakken dat er een rinkelend geluid ontstaat als het kapot wordt geslagen. In Europa verwijst het alleen naar hardgebakken doorschijnende keramiek. (Project Fotografie)Porselein is bij hoge temperatuur gebakken porseleinaarde die gemengd is met gemalen bot, dat als vulstof en vloeimiddel dient. (AAT-Ned). Porselein is verglaasd aardewerk met een fijne textuur; het wordt gebakken bij temperaturen boven de 1260°C. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden