Datering
Vervaardiger Valentijn Bing

Provincie Noord-Holland, Eiland Marken.

Klederdrachtprent uit: Nederlandsche Kleederdragten, naar de natuur geteekend door / Valentijn Bing en Braet von Ueberfeldt. = Costumes des Pays-Bas, Dessinés d' après nature par V. Bing et Braet von Ueberfeldt. - Amsterdam, Frans Buffa en Zonen, [1850-]1857

Uitgebreide beschrijving

Klederdrachtprent. Voorstelling van een Marker gezin en twee jonge vrouwen in een kerkinterieur. Rechts op de voorgrond een meisje of jonge vrouw, hele figuur, op de rug gezien. Links voor een gezin bestaande uit een man met een jongetje aan de hand en een vrouw met een kind op de arm. De man en vrouw zijn schuin van voren op de rechterzij gezien. Het jongetje is op de rechterzij gezien. Achter dit gezin staat een jonge vrouw, hele figuur, van voren gezien, bij een deuropening. Rechts op de achtergrond zijn kerkbanken weergegeven, op één van de banken ligt een boek.; De jonge vrouw rechts voor is gekleed in een rok en schort, een lijfje, hemd en mouwen en zij heeft een ronde kap op het hoofd. Het jongetje is gekleed in een kniebroek, een hemd en mouwen en heeft een muts op het hoofd. De man is gekleed in een kniebroek en hemd, hij heeft een hoge hoed op het hoofd en een halsdoekje rond de nek. De vrouw is gekleed in een rok, schort en jak, met een halsdoek rond de nek en een ronde kap op het hoofd. Het kind op de arm is ingebakerd. De vrouw links achter is gekleed in een rok en schort, een hemd en mouwen en een bauw en halsdoek en zij draagt een ronde kap op het hoofd.; Titel: m.o. in de marge.; Imp.: in de marge: l.o.: V. Bing & Braet von Uberfeldt del.; r.o.: Lith. van R. de Vries Jr.; m.o.: Uitgegeven door Frans Buffa & Zonen te Amsterdam.; m.b.: XXIX.

Identificatie
Titel
Provincie Noord-Holland, Eiland Marken.
Objectnummer
008403-48
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • lithografie (prent)
  Steendruk. Prent die is gedrukt door middel van een afgeplatte steen en de daarop aangebrachte tekening of schildering. De steen is zodanig voorbewerkt dat de drukinkt alleen hecht op het vette materiaal waarmee de voorstelling op de steen is aangebracht. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-11813
Over
Trefwoorden
 • klederdracht
Werk
Breedte
26.9 cm
Hoogte
34.4 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Valentijn Bing (vervaardiger)
 2. Jan Braet von Uberfeldt
 3. Ruurt de Vries
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • lithografie (techniek)
  Steendruk. Prent die is gedrukt door middel van een afgeplatte steen en de daarop aangebrachte tekening of schildering. De steen is zodanig voorbewerkt dat de drukinkt alleen hecht op het vette materiaal waarmee de voorstelling op de steen is aangebracht. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 9 juni 1966
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Marken
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
schilder, tekenaar, tekenleraar, lithograaf

Valentijn Bing

Amsterdam, 22 april 1812 – Nieuwpoort (Molenwaard), 28 januari 1895
Lees meer
RKD

Trefwoorden