Datering
Vervaardiger Valentijn Bing

Provincie Noord-Holland. Eiland Urk.

Klederdrachtprent uit: Nederlandsche Kleederdragten

Uitgebreide beschrijving

Klederdrachtprent. Samestelling van 4 afzonderlijke voorstellingen van zes personen in Urker dracht, voorzien van de nummers 1 tot en met 6.; [1] Linksboven een heupstuk van een man en vrouw, de vrouw links, genummerd 2; de man rechts, genummerd 1. De vrouw is schuin van achteren op de rechter zij gezien, de man is schuin van voren op de linker zij gezien. De vrouw draagt een rok, jak, schort, halsdoek en een kap en oorijzer op het hoofd. De man draagt een broek met drie sierknopen, een jak, vest een halsdoek en een pet.; [2] Rechtsboven een half-figuur van een zittende vrouw, schuin van voren op de linker zij gezien, genummerd 3. De vrouw draagt een rok, een jakje met halsdoek en een kap met oorijzer op het hoofd.; [3] Linksonder een half-figuur van een zittende vrouw, schuin van achteren op de linker zij gezien. genummerd 4. De vrouw draagt een rok, lijfje, een korter lijfje daar over en een halsdoek. Op het hoofd draagt de vrouw een kap met oorijzer.; [4] Rechtsonder twee staande vrouwen in een landschap bij een hek, hele figuren, de linker vrouw van voren gezien, de rechter vrouw schuin van achteren op de linker zij gezien, genummerd 6 en 5.. de linker vrouw draagt een rok en schort, een lijfje met halsdoek en een kap op het hoofd. De rechter vrouw draagt een rok en jak, een haldoek en een kap met oorijzer op het hoofd.; Titel: m.o. in de marge.; Imp.: in de marge: l.o.: V. Bing & Braet von Uberfeldt del.; r.o.: Lith. van R. de Vries Jr.; m.o.: Uitgegeven door Frans Buffa & Zonen te Amsterdam.; m.b.: XXIX.

Identificatie
Titel
Provincie Noord-Holland. Eiland Urk.
Objectnummer
008403-34
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • lithografie (prent)
  Steendruk. Prent die is gedrukt door middel van een afgeplatte steen en de daarop aangebrachte tekening of schildering. De steen is zodanig voorbewerkt dat de drukinkt alleen hecht op het vette materiaal waarmee de voorstelling op de steen is aangebracht. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-9661
Over
Trefwoorden
 • klederdracht
Werk
Breedte
26.9 cm
Hoogte
34.2 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Valentijn Bing (vervaardiger)
 2. Jan Braet von Uberfeldt
 3. Ruurt de Vries
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • inkt
  Inkt is een gekleurde vloeistof bestaande uit een pigment of kleurstof verdeeld in een geschikte drager om ermee te kunnen schrijven of drukken. (Conservation Dictionary)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • lithografie (techniek)
  Steendruk. Prent die is gedrukt door middel van een afgeplatte steen en de daarop aangebrachte tekening of schildering. De steen is zodanig voorbewerkt dat de drukinkt alleen hecht op het vette materiaal waarmee de voorstelling op de steen is aangebracht. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 9 juni 1966
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Urk
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
schilder, tekenaar, tekenleraar, lithograaf

Valentijn Bing

Amsterdam, 22 april 1812 – Nieuwpoort (Molenwaard), 28 januari 1895
Lees meer
RKD

Trefwoorden