Datering

Weegschaal voor vissers

Vissersweegschaal met gewichten. Om vissen goed te kunnen wegen, werden ze per soort in een mand gelegd. De vorm van de mand was afhankelijk van de vissoort. Zo zijn palingmanden hoog en diep, en botmanden breed en plat. De vis werd gewogen op een vissersweegschaal: op de ene kant van de weegschaal werd de vis gelegd en op de andere kant de gewichten. Deze gewichten waren geijkt, zodat het aangegeven gewicht ook echt klopte.

Weegschaal van metaal met één marmeren blad en 16 bijbehorende gewichtjes van koper en ijzer. De weegschaal en de gewichten zijn genummerd -01 t/m -17. De gewichten wegen 2 kilo (2x), 1 kilo (3x), 500 gram (4x), 200 gram (4x), 100 gram (2x) en 50 gram (1x). De weegschaal kan maximaal 15 kilogram wegen, zoals op beide zijden te zien is.

Identificatie
Titel
Weegschaal voor vissers
Objectnummer
027584
Objectcategorie
Instrumenten
Objecttype
  • weegschaal
    Toestel waarin of waarmee gewogen wordt, t.w. in de praktijk, in de handel (in het laboratorium spreekt men alleen van balans). (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-116697
Werk
Breedte
55.0 cm
Hoogte
20.0 cm
Diepte
22.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
  • marmer
    marmer: natuursteen waarvan de grondmassa en het bindmiddel in hoofdzaak bestaan uit kalkverbindingen, tevens zijnde een metamorfe natuursteen. Polijstbare kalkstenen worden in de natuursteenhandel ook vaak marmer genoemd.
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 24 juli 2019
Licentie
Alle rechten voorbehouden
Locaties
  • Haarlem

Trefwoorden