Datering

Aardappelbak

Aardappelbak van de groentewinkel "Kes" - Buurterstraat 2 - Witte Werf - Marken. Deze aardappelbak heeft tijdens de Watersnood van 1916 rondgedreven, is weer teruggevonden en later herplaatst in de nieuwe winkel op dezelfde plek. Trijntje Kes (1947) en Klaas Kes (1945) zijn broer en zus en bovendien de kleinkinderen van Outger Kes die, ten tijde van de Watersnoodramp, eigenaar was van de groentewinkel. Later kwam de winkel in handen van hun vader Jan Kes, die in de rampnacht werd gered. Zus en broer Kes hebben de aardappelbak aan het Zuiderzeemuseum geschonken. Uniek exemplaar door bijbehorend verhaal opgeschreven in het boek "De Watersnood van 1916 - verhalen en herinneringen van Markers" (2016).

Aardappelbak van de groentewinkel "Kes" - Buurterstraat 2 - Witte Werf - Marken. De aardappelbak is van binnen groen en van buiten blauw/grijs geverfd en onderverdeeld in 3 vakken.

Identificatie
Titel
Aardappelbak
Objectnummer
026906
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • winkelinrichting
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-107950
Werk
Breedte
175 cm
Hoogte
95 cm
Diepte
70 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
schenking 2017
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Medewerker ZZM