Datering

Aardappelbak

Aardappelbak

Uitgebreide beschrijving

Houten rechthoekige houten bak met wijd uitstaande zijdes. Binnenkant is wit geverfd, buitenkant is versierd met gesneden cirkels en geometrische motieven en beschilderd met de kleuren rood, wit, zwart op donkergroen fond. Een zijkant bevat de initialen "LPJ" in kleine witte geschilderde letters. In de andere kant is het jaartal "1880" en onleesbare letters gesneden en wit geverfd. Met spijkers in elkaar gezet.

Identificatie
Titel
Aardappelbak
Objectnummer
006947
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
 • bak (bewaarobject)
  Kommetje. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6544
Werk
Breedte
25.0 cm
Hoogte
12.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • houtsnijwerk
  Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 5 april 1961
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen