Datering

Jurk voor een kind

Jurkje voor de middag en de zaterdag. Kinderen droegen vanaf 2 weken oud een jurkje. Jongens en meisjes droegen dit tot hun 4de jaar, meisjes soms iets langer. Aan het begin van deze eeuw waren de mouwen lang, sindsdien hebben de jurken korte pofmouwen. De mouwinzet zakt in de loop van de jaren totdat de oksel in de jaren vijftig bijna tot de taille reikt. De bessel in de mouw vormt dan als het ware een schouderkap. Na 1930 worden de bessels vaak versierd met zwart fluwelen band. Door de week wordt een jurk van donkere stof met bloemetjes gedragen, zondags van bloemsaai of damast.

Gedetailleerde beschrijving

zwarte ondergrond met bloemmotief in rood, oranje wit en groen. De mouwinzet is vrij diep, de oksel zit 7cm boven de taille. De bessel van de mouw die een soort schouderkap vormt, is afgezet met zwart fluweel band. De korte mouw is aan het uiteinde bovenop sterk ingerimpeld waardoor een pofmouw ontstaat. De rok is achter met kleine plooitjes aan het lijfje gezet. 30cm boven de zoom heeft de rok een bessel van 5cm die afgezet is met zwart fluwelen band, behalve middenvoor. Middenachter een split die tot 20cm in de rok doorloopt. Het split sluit met vijf koperen haken en ogen aangebracht op het lijfje. De voering van het lijfje is een rood/witte ruit, zgn fries, van de mouwen een klein blauw/wit ruitje. Het lijfje is middenvoor ingenomen.

Identificatie
Titel
Jurk voor een kind
Objectnummer
012626
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • japon
    Eén- of meerdelige bovenkleding voor vrouwen en kinderen bestaande uit een lijfje en een rok.
  • kinderkleding
    Clothing designed for or worn by children; often used in commercial contexts. (AAT)Kleding ontworpen voor of gedragen door kinderen; vaak gebruikt in commerciële contexten. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10665
Werk
Breedte
22 cm
Lengte
77 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 28 december 1983
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Bunschoten
  • Spakenburg
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden