Datering

Jurk voor een kind

Zondagse jurk, zware rouw; Kinderen droegen vanaf 2 weken oud een jurkje. Jongens en meisjes droegen dit tot hun vierde jaar, meisjes soms iets langer. Tot aan het begin van deze eeuw hadden de jurkjes lange mouwen, daarna korte pofmouwen. De bessel in de mouw die een soort schouderkap vormt was aanvankelijk wel breed maar nog niet zo diep; de mouwinzet eindigt aanvankelijk tot halverwege het lijfje, omstreeks 1950 bijna totaan de taille. Door de week waren ze van donker katoen met bloemetjes. Voor de zondag van bloemsaai of damast. In de zware rouw effen zwart met ingeweven bloempatroon, in de lichtere rouw zwart met een wit motiefje, zgn hofrouw.

Gedetailleerde beschrijving

jurk van zwart saai, zwart met ingeweven bloemmotieven. (zware rouw in jaren). Buikstuk van donkerblauwe katoen en daaronder van afwijkende zwarte stof met ingeweven patroon. de door de bessel in de mouw gevormde schouderkap is breed maar niet diep; hij reikt tot halverwege het lijfje. Het korte mouwtje is enigszins gepoft door vastgezette plooitjes bovenop het einde van de mouw. Model omstreeks 1930. De plooitjes waarmee de rok achter aan het lijfje is gezet zijn 1,5cm onder de taille vastgezet. 18cm boven de zoom een bessel van 3cm. Middenachter een split van nek tot 22cm onder de taille. Het lijfje sluit met 5 koperen haken en ogen. Het lijfje en de mouwen zijn gevoerd met grijsblauwe katoen met reliefstrepen, de onderrand van de rok met een strook van 14cm brede bruine katoen.

Identificatie
Titel
Jurk voor een kind
Objectnummer
012627
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • japon
    Eén- of meerdelige bovenkleding voor vrouwen en kinderen bestaande uit een lijfje en een rok.
  • kinderkleding
    Clothing designed for or worn by children; often used in commercial contexts. (AAT)Kleding ontworpen voor of gedragen door kinderen; vaak gebruikt in commerciële contexten. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10099
Werk
Breedte
24 cm
Lengte
77 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • wol
    Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 28 december 1983
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Bunschoten
  • Spakenburg
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden