Datering
Maker Marijke ten Heuvel-Roukema

Fichu behoort bij skotsploegh kostuum

Halsdoek of fichu van batist en kloskant. Behoort tot het skotsploegh kostuum van Marijke ten Heuvel-Roukema.

Fichu van batist met handgeloste kant.

Identificatie
Titel
Fichu behoort bij skotsploegh kostuum
Objectnummer
B002071
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
 • halsdoek
  Stukken stof, waarvan de lengte en breedte variëert, die voor de sier of voor de warmte om de schouders, de hals, over het hoofd of om het middel worden gedragen. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-106596
Werk
Lengte
100 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Marijke ten Heuvel-Roukema (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • batist
  Fijne, zachte, dunne stof in effenbinding, gemaakt van één van de belangrijkste vezelsoorten zoals katoen, linnen, rayon, zijde of wol. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • kant (materiaal)
  Verwijst naar fijn, decoratief ajourwerk in textiel, gemaakt door draden van linnen, katoen, zijde, haar, metaal of een andere vezel in lussen te leggen, in te rijgen, samen te draaien of te vervlechten om ontwerpen of patronen te vormen. Bij het maken van kant wordt gewerkt met een naald of met klossen. Het toevoegen van borduursels is niet ongewoon. Modern kant kan machinaal zijn vervaardigd. Ajourstoffen die op een weefgetouw zijn gemaakt en decoratief ajourbreiwerk worden doorgaans niet als kant geclassificeerd. Kant is vaak wit of effen van kleur. Echt kant ontstond in de veertiende eeuw in Europa en het Midden-Oosten, hoewel oude culturen bekend waren met gedecoreerde ajourstoffen, waaronder de Egyptische cultuur. Kant is te gebruiken als rand, boord of inzetstuk voor linnengoed of apparels. Ook wordt het samengevoegd tot grotere stukken textiel en dan gebruikt als voorhang, draperie, apparel of iets anders. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 16 november 2016
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen