Datering
Maker Onbekend

Zilveren schaaltje, zeilprijs in de 7.10-klasse behaald door Tiesse Hendrik de Rook.

Schaaltje. Tweede gehalte zilver met geschulpte rand. Op de onderzijde een inscriptie: '7.10 KL. / Groningen - Friesland / 1932'.
Het schaaltje werd gewonnen door Tiesse Hendrik de Rook in de zeven-meter-tien-klasse. Hij was samen met zijn broer Lourens eigenaar van vishandel en -rokerij Firma P. de Rook te Lemmer, genoemd naar hun beider vader en stichter van het bedrijf, Poppe de Rook (1845-1913). Het bedrijf was van oorsprong een bokkingrokerij. Poppe liet het bedrijf groeien door te investeren in de ansjovisvangst. Deze vis werd ook geëxporteerd naar bijvoorbeeld Duitsland. Na de afsluiting van de Zuiderzee in 1932 was het snel gedaan met de ansjovisvangst. Er werd nog wel gehandeld in ansjovis die in het dorp Lekeitio in Spanje was gevangen, maar in de jaren '50 van de twintigste eeuw hield desondanks het bedrijf op te bestaan. Tiesse Hendrik de Rook zeilde in de 7.10-klasse met zijn jacht 'Zuiderzee'. Dit schaaltje won hij met het Friese team in de teamwedstrijden Grongen-Friesland die op 19 juli 1932 werden gehouden op het Paterswoldse meer.

Identificatie
Titel
Zilveren schaaltje, zeilprijs in de 7.10-klasse behaald door Tiesse Hendrik de Rook.
Objectnummer
FSM-2023-011
Objecttype
  • Zeilprijzen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000026262
Over
Onderwerpen
  • Zeven-meter-tien-klasse
Werk
Breedte
7.1 cm
Hoogte
1.5 cm
Lengte
10.1 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA