Datering
Maker Onbekend

Doek met daarop genaaid het silhouet van de Waterpoort, gebruikt als zeilteken van de Sneker Pan.

Staande rechthoek van witte textiel. Omgezoomd. Daarop machinaal gestikt een silhouet van de Waterpoort in zwarte textiel.
Het zeilteken is slechts kort in gebruik geweest, vermoedelijk alleen in het seizoen van 1967. Daarna kreeg Sneker schilder Sieds van der Meer de opdracht de Waterpoort op het zeil van het Sneker skûtsje te schilderen. Van der Meer mocht het oude zeilteken houden. Hij gaf het aan zijn zus, Annie Hardenbol-van der Meer, die in Utrecht woonde, als aandenken aan haar geboorteplaats. Haar dochters schonken het zeilteken aan het museum.

Identificatie
Titel
Doek met daarop genaaid het silhouet van de Waterpoort, gebruikt als zeilteken van de Sneker Pan.
Objectnummer
FSM-2023-004
Objecttype
  • Zeilen
    Een zeil is een doek op een schip dat bedoeld is om de kracht van de wind te vangen en om te zetten in een voortstuwende kracht voor het schip. De stand van het zeil ten opzichte van het schip is vaak verstelbaar, zodat ondanks verschillende invalshoeken van de wind toch een efficiënte voortstuwing kan worden verkregen. Met een zeil wordt het eigenlijke doek bedoeld. Het geheel van masten, touwwerk en zeilen heet tuigage of tuig. De vorm van de zeilen is afhankelijk van de gevoerde tuigage en de plaatsing van het zeil. (Wikipedia) De doeken die t.b.v. het windvangen voor het hekwerk wordt gespannen. (Molenwoordenboek B.D. Poppen)Zeil aan de achterste mast, die bezaansmast heet. (Flevobericht 323 (1991))
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000026257
Over
Onderwerpen
  • Waterpoort
    Een waterpoort is een uit één of meer bogen bestaande poort over een rivier, kanaal of haven, aan weerszijden voorzien van torens, dienende om door een valhek of andere middelen de doorvaart te verhinderen.
  • Skûtsjes
    Oorspronkelijk kleine Friese tjalken met een lengte tot circa 12 meter. De naam wordt tegenwoordig ook gegeven aan grote vrachttjalken die jaarlijks deelnemen aan het skûtsjesilen. (MARDOC)Zeilend, stalen kanaalscheepje met ronde vormen en kromme steven, sterk naar binnenvallend boeisel op voor- en achterschip, breed berghout met stuiten, gaffeltuig met de fok op een botteloef, uitgerust met een zogenaamde onderstijker voorzien van een wegerij, diepverzonken roef. Bij lengtes van 12 tot ruim 14 meter vaak rond de 3,3 meter breed. De grotere maten tot ca. 18 x 4,2 m. De holte bedroeg over het algemeen niet meer dan 1,2 meter. (De Binnenvaart)
  • Sneek
Werk
Breedte
99 cm
Hoogte
147 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Textiel
    Textiel is letterlijk 'al wat geweven is'. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord 'texere' dat weven betekent. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden