Datering
Maker Plateelfabriek Schoonhoven

Wandbord met voorstelling het skûtsje De Sneker Pan.

Wandbord, blauw-wit gekleurd, met voorstelling van een zeilend skûtsje met op de achtergrond een kop-hals-romp boerderij. Daaromheen een kader van bloemmotieven. Opschriften op de rand: 'Skûtsjekommissie Sneek / 1945-1995'.
In 1995 werd het 50-jarig bestaan van de S.K.S gevierd en ook het 50 jarig bestaan van de commssie van het skûtsje De Sneker Pan. Ter gelegenheid van dat laatste jubileum werd dit wandbord gemaakt.

Identificatie
Titel
Wandbord met voorstelling het skûtsje De Sneker Pan.
Objectnummer
FSM-1995-344
Objecttype
 • Wandborden
  Bord van aardewerk of tin voorzien van tekst en/of voorstelling, dat als sierobject of als gedenkteken aan de wand hangt.
 • Borden-aardewerk
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000012632
Over
Onderwerpen
 • Skûtsjes
  Oorspronkelijk kleine Friese tjalken met een lengte tot circa 12 meter. De naam wordt tegenwoordig ook gegeven aan grote vrachttjalken die jaarlijks deelnemen aan het skûtsjesilen. (MARDOC)Zeilend, stalen kanaalscheepje met ronde vormen en kromme steven, sterk naar binnenvallend boeisel op voor- en achterschip, breed berghout met stuiten, gaffeltuig met de fok op een botteloef, uitgerust met een zogenaamde onderstijker voorzien van een wegerij, diepverzonken roef. Bij lengtes van 12 tot ruim 14 meter vaak rond de 3,3 meter breed. De grotere maten tot ca. 18 x 4,2 m. De holte bedroeg over het algemeen niet meer dan 1,2 meter. (De Binnenvaart)
 • Skûtsjesilen
 • Sneek
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Plateelfabriek Schoonhoven
Datering
Materiaal
 • Aardewerk
  Aardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden