Datering
Maker Jan Alderden

Scheepsmodel van een boeier genaamd 'Jelle'

Scheepsmodel van een boeier genaamd Jelle. Op spanten gebouwd. Schaal onbekend.
Het model werd in 1942 gebouwd door kweker Jan Alderden te Aalsmeer en in 2022 geschonken door Gijsbert de Boer te Aalsmeer.
Er zijn geen boeiers bekend onder de naam Jelle. Onbekend is daarom ook waar bouwer Van Alderden zijn inspiratie en kennis opdeed. Het schip is wel dermate goed van verhoudingen en details dat er zeer waarschijnlijk vanaf tekeningen is gebouwd, mogelijk ook naar een bestaand schip waarna de bouwer er een eigen bedachte naam aan gaf.

Identificatie
Titel
Scheepsmodel van een boeier genaamd 'Jelle'
Objectnummer
FSM-2022-140
Objecttype
  • Scheepsmodellen
    Nabootsing van een vaartuig op klein formaat. (Encyclo.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000026240
Over
Onderwerpen
  • Boeiers
    Een rondgebouwd binnenvaartuig, dat zich voor vele doeleinden leende en o.a. veel werd gebruikt voor particulier vervoer, als marktscheepje, vcoor kerkgang, vervoer, pleziervaart e.d.) (MARDOC)Een van de meest typische Nederlandse pleziervaartuigen dat in de loop van de 17de eeuw onder verschillende vormen in de vaart kwam. Het is algemeen gekenmerkt door zijn ronde vormen en zijn lengte-breedte verhouding van 3:1. Het jacht voert een zogenaamde boeiertuig ook bekend als bezaantuig met een grootzeil met gebogen gaffel en een boom, terwijl het stagfok op een botteloef wordt uitgehouden, de kluiver op een kluiverboom. De zijzwaarden waren breed en rond. Boeiers waren bij uitstek luxeschepen die dikwijls op fraaie wijze versierd waren met beeldhouw- en snijwerk. Zij zijn nog steeds in de vaart.
Vervaardiging
Maker
  1. Jan Alderden
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA