Datering
Maker Piet Klein

Wandbord van kerfsnee aardewerk met in het plat een afbeelding van een boeier.

Wandbord. Kerfsnee aardewerk in de kleuren groen, bruin en blauw. In het plat een afbeelding in geschilderd reliëf een afbeelding van een boeier met rechts op de achtergrond een baken. Het snijwerk is tamelijk grof.
Piet Klein. Geboren Noordwolde 10 juli 1927 - overleden Sneek 17 juni 1994). Heeft kerfsneewerk gemaakt toen hij werkzaam was bij pottenbakker Stam te Sneek. Als gepensioneerde maakt hij wederom kerfsnijwerk en merkte dat met zijn initialen PK.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1993, p. 22-23 - Adri van der Meulen en Paul Smeele, Fries Kerfsnee aardewerk 1750-1950 (Leeuwarden, 1996)

Identificatie
Titel
Wandbord van kerfsnee aardewerk met in het plat een afbeelding van een boeier.
Objectnummer
FSM-1993-006
Objecttype
 • Wandborden
  Bord van aardewerk of tin voorzien van tekst en/of voorstelling, dat als sierobject of als gedenkteken aan de wand hangt.
 • Borden-aardewerk
 • Kerfsneewerk
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000016735
Over
Onderwerpen
 • Boeiers
  Een rondgebouwd binnenvaartuig, dat zich voor vele doeleinden leende en o.a. veel werd gebruikt voor particulier vervoer, als marktscheepje, vcoor kerkgang, vervoer, pleziervaart e.d.) (MARDOC)Een van de meest typische Nederlandse pleziervaartuigen dat in de loop van de 17de eeuw onder verschillende vormen in de vaart kwam. Het is algemeen gekenmerkt door zijn ronde vormen en zijn lengte-breedte verhouding van 3:1. Het jacht voert een zogenaamde boeiertuig ook bekend als bezaantuig met een grootzeil met gebogen gaffel en een boom, terwijl het stagfok op een botteloef wordt uitgehouden, de kluiver op een kluiverboom. De zijzwaarden waren breed en rond. Boeiers waren bij uitstek luxeschepen die dikwijls op fraaie wijze versierd waren met beeldhouw- en snijwerk. Zij zijn nog steeds in de vaart.
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Piet Klein
Datering
Materiaal
 • Aardewerk
  Aardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA