Datering
Maker Onbekend

Bijl, volgens overlevering gebruikt als flensmes aan boord van een walvisvaarder.

Bijl. Smeedijzer. De bijlkop is voorzien van een holle smeedijzeren schaacht waarin een houten stok is gestoken. In het blad een ingeslagen merk: 'J. Lowet'.
De bijl is volgens overlevering gebruikt als flensmes aan boord van een walvisvaarder.

Identificatie
Titel
Bijl, volgens overlevering gebruikt als flensmes aan boord van een walvisvaarder.
Objectnummer
FSM-2021-053
Objecttype
  • Bijlen
    Gebruiksvoorwerp bestaande uit een aan één zijde scherp geslepen rand of snede, dienende om te snijden, hakken en te splijten. Bevestigd aan een houten steel door middel van een koker of 'huis'. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000025951
Over
Onderwerpen
  • Walvisvaart
    Jacht op walvissen; de Basken hebben in de 11e euw de eerste walvisvaart in open zee ontwikkeld; de Hollanders ontplooiden een grote activiteit vanaf 1614 rond Spitsbergen; na overbevissing verplaatste het zich naar nieuwe vangstgebieden als Straat Davis, en duurde tot 1872.
Werk
Breedte
21 cm
Lengte
67.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Smeedijzer
    Smeedijzer is ijzer met minder dan 0,05% koolstof en kan niet uitgehard worden.
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden