Datering
Maker Klaas Dijkstra

Koperen bloempot met gedreven versieringen: afbeelding van het stadhuis van Stavoren en de veerboot C. Bosman.

Koperen, geklonken bloempot op drie messing leeuwenpootjes en met aan weerszijden een messing leeuwenkop waarin een messing ring hangt. De bloempot is versierd met gedreven versieringen: een afbeelding van het stadhuis van Stavoren en van de veerboot C. Bosman. Boven de afbeelding van het stadhuis de inscriptie: 'aangeboden door / 11 mei 1931 / burgerij van Stavoren'.
De bloempot was een huwelijksgeschenk van de burgers van Stavoren aan hun burgemeester Sybrand Marinus van Haersma Buma (Den Haag, 1903 - Neuengamme, 1942) en zijn nieuwe vrouw Marca Eduarda van Heloma (Amersfoort 1904 - Zeist 1996). Zij trouwden te Amersfoort op 24 april 1931. Toen zij op 12 mei 1931 met de middagboot in Stavoren aankwamen na hun huwelijksreis, werden zij door de hele gemeente feestelijk ontvangen. Hierbij werd onder andere de bloempot geschonken. (bron: Leeuwarder Courant 13-05-1931)
De bloempot is geschonken door de erven van Bernhard van Haersma Buma, (Stavoren 1932 - Leeuwarden 2020) zoon van Sybrand Marinus van Haersma Buma (Den Haag, 1903 - Neuengamme, 1942), burgemeester van Stavoren van 1930 tot 1938.

Identificatie
Titel
Koperen bloempot met gedreven versieringen: afbeelding van het stadhuis van Stavoren en de veerboot C. Bosman.
Objectnummer
FSM-2020-036
Objecttype
 • Bloempotten
  Houten bak waarin de bloem wordt opgevangen. (Molenwoordenboek)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000025743
Over
Onderwerpen
 • Veerschepen
 • Stadhuizen
  Gemeentehuizen zijn gebouwen waarin het bestuurs- en administratief centrum van een gemeente gevestigd is.
 • Stavoren
 • Burgemeesters
  Balk in kap van de bovenkruier onder de windpeluw en over de overring. (Sipman Molentekeningen)Brengt d.m.v. vaste houtverbindingen verband tussen de voeghouten. Het achtereind van de steunder (tempelbalk, stormbalk of burgemeester) is onder of in de steunferbalk bevestigd. In molens waarin de lange spruit voor het bovenwiel ligt, is die tevens de steunderbalk. Komt niet voor op de binnenkruiers, daar bevinden zich de hangeniersbalken - zie aldaar.
 • Stavoren
Werk
Hoogte
38.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Klaas Dijkstra
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden