Datering
Maker Onbekend

Booromslag.

Stalen booromslag. Houten knop en slag. De spankop wordt bediend met een vleugelmoer. Bij het aandraaien van de moer worden de kaken van de kop om de boor geklemd.
De booromslag is afkomstig van de schoonvader van de schenker.

Identificatie
Titel
Booromslag.
Objectnummer
FSM-2009-028
Objecttype
  • Booromslagen
    Booromslagen zijn metalen handgereedschappen om gaten te kunnen boren. Nadat de gewenste spiraalboor in de booromslag is vastgeklemd, kan men beginnen met boren door aan het wiel van de booromslag te draaien. Booromslagen zijn er in verschillende typen en uitvoeringen. Elk materiaal vergt een speciale spiraalboor. Naast de spiraalboren zijn er nog diverse losse andere boren in de handel voor andere boorbewerkingen, zoals de centerboor en de verzinkboor. Ook deze boren zijn er in diverse maten.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000021516
Werk
Breedte
15 cm
Lengte
37.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Staal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden