Datering
Maker Onbekend

Rookstandaard gewonnen tijdens een wedstrijd voor beurtschepen.

Rookstandaard. Glas op zilveren en houten voet. Geblazen kelk in de vorm van een drinkhoorn met een geschulpte rand. Het brede deel van de belk is bovendien voorzien van een decoratieve gravering. Onder aan de hoorn een Uitstulping waarmee de hoorn verbonden is aan de zilveren voet. Op de punt van de hoorn is een glazen plateautje gemonteerd waarop een rechthoekig blokje glas. De voet bestaat uit een donkere houten schijf op (oorspronkelijk) vier bolvormige benen pootjes (één is ooit vervangen door een in vorm en kleur afwijkende kraal) . Op de schijf een met gips gevulde zilveren voet waarin de hoorn gemonteerd is geweest. Deze voet is voorzien van een fijne gravure in bloemmotieven. In de voet twee merken. De gipsverbinding tussen voet en kelk is verdwenen waardoor beide los van elkaar zijn geraakt.
De rookstandaard is gewonnen als zeilprijs in een wedstrijd met beurtschepen door Jan Martens Dijk (Bergum 1851- Bergum 1906), schipper en later molenaar. In 1880 trouwde Jan Martens Dijk met Jacoba Willems Bos (Bergum 1852 - Bergum 1902). Uit dit huwelijk werd op 15 februari 1881 de bekende schilder en tekenaar Willem Jans Dijk geboren. In 1883 volgde dochter Geiske Jans Dijk. Echtgenote Jacoba overleed in 1902. Jan Martens Dijk overleed in 1906 als gevolg van een ongeluk met een molensteen waar hij onder raakte doordat zijn jas vasthaakte. Van de rookstandaard is een aquarel gemaakt door Willem Jans Dijk die er een onderschrift aan toevoegde: "Deze trofee heeft mijn vader gewonnen +- 1880 in een wedstrijd voor beurtschepen". (aquarel opgenomen in de collectie van het Fries ScheepvaartMuseum onder nr. 2008-202). Willem Jans Dijk (Bergum 1881 - Den Haag 23 okt. 1970). Onderwijzer te Makkum, Slijkenburg, Nieuwkoop en 's-Gravenhage. Hij Tekende en schilderde autodidaktisch met adviezen van Dirk Nijland en tegelschilder J. ten Zwege. Trouwde met Hiltje Alkema, de dochter van scheepsbouwer Ynte Alkema, eigenaar van scheepswerf Welgelegen te Makkum. In de Tweede Wereldoorlog week Dijk uit naar de Galamadammen, dook er onder en maakte er vele tekeningen van verdwijnende bedrijfvaartuigen. De inhoud van 'De schoonheid onzer binnenschepen' (Amsterdam, 1963) kwam er tot stand. Zijn werk werd veel afgedrukt in de Waterkampioen, Schuttevaer en het Nederlands Zeewezen.

Identificatie
Titel
Rookstandaard gewonnen tijdens een wedstrijd voor beurtschepen.
Objectnummer
FSM-2008-201
Objecttype
  • Zeilprijzen
  • Rookwaren
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000021204
Over
Onderwerpen
  • Zeilwedstrijden
    Wedstrijd tussen zeilvaartuigen langs een bepaalde baan, of van haven naar haven.
  • Beurtschepen
    Binnenvaartuig dat op geregelde tijdstippen een vaste dienst onderhoudt tussen twee of meer havens voor het vervoeren van vracht en/of passagiers. (MARDOC)
Werk
Breedte
18 cm
Hoogte
16 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Glas
    Een amorfe, anorganische substantie die wordt gemaakt door silica (siliciumdioxide) te fuseren met een basisoxide, meestal transparant maar vaak ook doorschijnend of ondoorschijnend. Kenmerkende eigenschappen zijn de hardheid en stijfheid bij normale temperaturen, de plastische eigenschappen bij verhoogde temperaturen en de weersbestendigheid en bestendigheid tegen de meeste chemische stoffen, behalve waterstoffluoride. Het wordt gebruikt voor zowel gebruiksdoeleinden als decoratieve doeleinden, en kan worden gemaakt in diverse vormen, gekleurd en gedecoreerd. Glas is ontstaan als glazuur in Mesopotamië in ongeveer 3500 v. Chr. De eerste voorwerpen die geheel van glas zijn vervaardigd, dateren van ongeveer 2500 v. Chr. (Project Fotografie)An amorphous, inorganic substance made by fusing silica (silicon dioxide) with a basic oxide; generally transparent but often translucent or opaque. Its characteristic properties are its hardness and rigidity at ordinary temperatures, its capacity for plastic working at elevated temperatures, and its resistance to weathering and to most chemicals except hydrofluoric acid. Used for both utilitarian and decorative purposes, it can be formed into various shapes, colored or decorated. Glass originated as a glaze in Mesopotamia in about 3500 BCE and the first objects made wholly of glass date to about 2500 BCE. (Project Fotografie)Glas is de verzamelnaam voor hard, doorzichtig, niet kristallijn materiaal, bereid uit gesmolten zand, kalk en soda (natriumcarbonaat) of potas (kaliumcarbonaat). Met 'niet kristallijn' wordt bedoeld dat glas een gestolde vloeistof is.
  • Zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA