Datering
Maker Onbekend

Stagkous met zusterhaken

Stagkous. Hardhouten oog met daar omheen een "strop" van metaal, die aan een kant overgaat in een beugel waaraan een stel zusterhaken is gesmeed. Aan één zijde van het oog zijn twee uitsparingen gemaakt om een talreep tweemaal in te kunnen scheren. Het metaal is gezandstraald.
Een stagkous wordt gebruikt voor het stijfzetten van een stag door middel van een talreep (sjorring).

Identificatie
Titel
Stagkous met zusterhaken
Objectnummer
FSM-2008-155
Objecttype
  • Stagkousen
  • Blokken
    Blokken is het aan elkaar kleven van tegen elkaar liggende windingen van een band.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000021157
Werk
Breedte
4.5 cm
Hoogte
24 cm
Lengte
9.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • IJzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA