Datering
Maker Onbekend

Bronzen schuifafsluiter.

Bronzen schuifafsluiter. Twee bronzen platen met daartussen een uitsparing voor een eveneens bronzen schuif. De platen zijn met acht schroeven aan elkaar bevestigd. De achterste plaat heeft vier gaten voor montage tegen de scheepshuid. De achterkant van deze plaat is voor een waterdichte verbinding gevlakt. Op de voorkant van de achterste plaat de tekst: 'Breveté". De schuif is voorzien van een haaks opgeklonken oog voor bevestiging van een bedieningsstang. Op de schuif het nummer 342.950
De schuifafsluiter is afkomstig van een binnenvaartschip met meerdere ruimen. Met de afsluiter kon water de ruimen in lopen of juist worden afgevoerd. Voor de bediening was een lange staaf bevestigd aan de schuif zodat deze aan dek kon worden gebruikt. Dit type afsluiters waren vaak aangebracht in een pompgat of tegen de denneboom.

Identificatie
Titel
Bronzen schuifafsluiter.
Objectnummer
FSM-2008-099
Objecttype
  • Scheepsonderdelen
    Onderdelen van een watervaartuig. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000021092
Werk
Breedte
18.7 cm
Hoogte
15.2 cm
Diepte
5.6 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Brons
    Een reeks bruinachtige kleuren die lijken op de kleur van het metaal brons, een legering van koper en tin. (Archeological Base Register)
  • Metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA