Datering
Maker Onbekend

Marlpriem van Romke Poelstra.

Marlpriem. Lange roestvaststalen gehalveerde holle punt vastgelast aan een stukje buis waarin een houten knop.
De marlpriem is gebruikt door Romke Poelstra (1933-1999) mastmakersknecht te Sneek. In de jaren 1980 kwam hij bij het FSM en werkte hier tot 1991.

Identificatie
Titel
Marlpriem van Romke Poelstra.
Objectnummer
FSM-2008-009
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000020999
Over
Onderwerpen
  • Zeilmakerijen
    Ruimten waar zeilen worden vervaardigd en onderhouden. (AAT)
Werk
Lengte
34.9 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden