Datering
Maker G.J. Scheurleer

Ingekleurde lithografie met voorstelling van de Marktstraat te Sneek.

Driekleuren lithografie welke achteraf verder is ingekleurd. Voorstelling van de Marktstraat te Sneek. Onder de afbeelding: 'A. Martin, ad.viv.del. G.J. Scheurleer, Lith Uitgave van J.C. Loman .. Steendruk. v.H.L.v. Hoogstraten te Zwolle / Gezigt op de Waag, de Regtbank en het Raadhuis'.
De lithografie is gemaakt door G.J. Scheurleer (1822-1899) naar een tekening van A. Martin. Uitgever was J.C. Loman Jr. Gedrukt bij Hoogstraten te Zwolle.

Identificatie
Titel
Ingekleurde lithografie met voorstelling van de Marktstraat te Sneek.
Objectnummer
FSM-2006-182
Objecttype
  • Lithografieën
    Steendruk. Prent die is gedrukt door middel van een afgeplatte steen en de daarop aangebrachte tekening of schildering. De steen is zodanig voorbewerkt dat de drukinkt alleen hecht op het vette materiaal waarmee de voorstelling op de steen is aangebracht. (Religieus Erfgoedthesaurus)
  • Stadsgezichten
    Moderne benaming voor een conceptie die in de renaissance opkwam. Van invloed waren de perspectiefstudie uit die periode van b.v. Serlio, en tuinaanleg zoals van Bramante. In de barok wordt de stad gezien als een interieur, zodat de opbouw van straten, pleinen en wijken wordt waargenomen met betrekking tot verschillende elementen. Dat zijn de begrenzing, de afsluiting (straatwanden, bochtig of strak verloop, voorsprongen, overbouwing door luchtbruggen enz.) dan wel openingen (perspectieven, vergezichten). Men spreekt van een gesloten en een open stadsbeeld. Het eerste was vooral eigen aan de m.e. steden en werd in de renaissance met opzet vooral esthetisch gecultiveerd. Het open stadsbeeld is daarentegen uit op verre horizonten, zoals in de slotpleinen van Versailles en Karlsruhe en op het Place de la Concorde te Parijs. Sinds c. 1900 zijn in veel landen stedelijke verordeningen uitgevaardigd voor de bescherming van het stadsbeeld. De Nederlandse Monumentenwet van 1961 opende de mogelijkheid een stadsgezicht te beschermen. (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000020677
Over
Onderwerpen
  • Waaggebouwen
    Waaggebouwen zijn hallen waarin evenaars of balansen staan opgesteld voor het door de overheid afwegen van handelswaren, ook van wagenvrachten en vee. Daarom zijn waaggebouwen vaak vrijstaand, aan drie of vier zijden voorzien van ruime ingangen en van een of meer luifels. Gewoonlijk bevonden zich boven de weeghallen verdiepingen voor bestuursruimten en gelagzalen. Waaggebouwen kunnen ook onderdeel uitmaken van een complex zoals een stadhuis.
  • Marktstraat
  • Sneek
Werk
Breedte
27.2 cm
Hoogte
17.2 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. G.J. Scheurleer
Datering
Materiaal
  • Papier
    Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA