Datering
Maker Dokkumer Vlaggen Centrale

Skûtsjewimpel van de S.K.S van het jaar 1995.

Skûtsjewimpel van de S.K.S. Driehoek. Bovenhelft donkerblauw, onderhelft geel gescheiden door een horizontale witte lijn net onder het midden. Bovenhoek in geel een gestileerd skûtsje met in het zeil "B". Hiernaast in wit "50 jaar / skûtsjesilen". Linksonder in donkerblauw "1945-1995 / sks". Zeilteken "B" van het skûtsje van Bolsward, "Bolsward".
Een skûtsjewimpel wordt gekocht door varende bezoekers van het skûtsjesilen en geldt dan als passe-partout toegangsbewijs voor alle wedstrijden in één jaar.

Identificatie
Titel
Skûtsjewimpel van de S.K.S van het jaar 1995.
Objectnummer
FSM-2006-042
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000020522
Over
Onderwerpen
  • Skûtsjes
    Oorspronkelijk kleine Friese tjalken met een lengte tot circa 12 meter. De naam wordt tegenwoordig ook gegeven aan grote vrachttjalken die jaarlijks deelnemen aan het skûtsjesilen. (MARDOC)Zeilend, stalen kanaalscheepje met ronde vormen en kromme steven, sterk naar binnenvallend boeisel op voor- en achterschip, breed berghout met stuiten, gaffeltuig met de fok op een botteloef, uitgerust met een zogenaamde onderstijker voorzien van een wegerij, diepverzonken roef. Bij lengtes van 12 tot ruim 14 meter vaak rond de 3,3 meter breed. De grotere maten tot ca. 18 x 4,2 m. De holte bedroeg over het algemeen niet meer dan 1,2 meter. (De Binnenvaart)
  • Skûtsjesilen
  • Skûtsjesilen SKS
Werk
Breedte
29 cm
Lengte
53 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Dokkumer Vlaggen Centrale
Datering
Materiaal
  • Textiel
    Textiel is letterlijk 'al wat geweven is'. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord 'texere' dat weven betekent. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden