Datering
Maker Dokkumer Vlaggen Centrale

Skûtsjewimpel van de S.K.S van het jaar 1978.

Skûtsjewimpel van de S.K.S. Driehoek. Bovenhelft rood, onderhelft groen gescheiden door een horizontale witte lijn net onder het midden. Bovenhoek in wit een gestileerd skûtsje met in het zeil LM. Hiernaast in wit "skûtsjesilen". Linksonder in wit 1978. Zeilteken LM van het skûtsje van Huizum, de Doarp Huzum.
Een skûtsjewimpel wordt gekocht door varende bezoekers van het skûtsjesilen en geldt dan als passe-partout toegangsbewijs voor alle wedstrijden in één jaar.

Identificatie
Titel
Skûtsjewimpel van de S.K.S van het jaar 1978.
Objectnummer
FSM-2005-202
Objecttype
 • Skûtsjewimpels
 • Wimpels
  Een wimpel is een smalle strook stof, die aan een vlaggenmast wordt bevestigd en die geheel zelfstandig boven in de mast, of anders direct boven de vlag komt te hangen. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000020351
Over
Onderwerpen
 • Skûtsjes
  Oorspronkelijk kleine Friese tjalken met een lengte tot circa 12 meter. De naam wordt tegenwoordig ook gegeven aan grote vrachttjalken die jaarlijks deelnemen aan het skûtsjesilen. (MARDOC)Zeilend, stalen kanaalscheepje met ronde vormen en kromme steven, sterk naar binnenvallend boeisel op voor- en achterschip, breed berghout met stuiten, gaffeltuig met de fok op een botteloef, uitgerust met een zogenaamde onderstijker voorzien van een wegerij, diepverzonken roef. Bij lengtes van 12 tot ruim 14 meter vaak rond de 3,3 meter breed. De grotere maten tot ca. 18 x 4,2 m. De holte bedroeg over het algemeen niet meer dan 1,2 meter. (De Binnenvaart)
 • Skûtsjesilen
 • Skûtsjesilen SKS
Werk
Breedte
26.0 cm
Lengte
55.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Dokkumer Vlaggen Centrale
Datering
Materiaal
 • Katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • Textiel
  Textiel is letterlijk 'al wat geweven is'. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord 'texere' dat weven betekent. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA