Datering
Maker Onbekend

Wantschroef, gereedschap voor scheepstuigers.

Wantschroef. Metalen huis met een scharnierende bek, die met een (ontbrekende) spie vastgezet kan worden. Over twee stangen loopt een beweegbare tweede bek, die door middel van een schroefspindel wordt bewogen. Aan de bovenkant van spindel een handvat. Tussen de twee bekken werden een lus of twee einden touw of staaldraad vastgezet, zodat hierom een bindsel kon worden gemaakt.
Een wantschroef is een klemapparaat met spindel, gebruikt bij het vastzetten van het want op schepen. Wanneer een want of stag van touw, ijzer- of staaldraad om een jufferblok of om een kous moest worden vastgezet, werd de lus eerst tijdelijk vastgeklemd met de wantschroef. Daarna werd het definitieve bindsel aangebracht waarna de wantschoef weer werd verwijderd. Ook werd een want- of tuigschroef gebruikt bij het maken van een oogsplits. De wantschroef hield de lus tijdelijk vast waardoor de splitser beide handen vrij had voor het splitsen. Er zijn verschillende meningen over de periode waarin de wantschoef werd ontwikkeld. Eén theorie is die dat deze pas in zwang kwam na de introductie van ijzer- en staaldraad, rond 1875, dat vanwege haar stugge karakter met een wantschoef in vorm gedwongen en gehouden werd. Andere bronnen geven echter aan dat ook touw erg stug en zwaar kan zijn en dat er ook al voor 1875 wantschroeven bestonden. Th. Lehman geeft aan dat er ook in 1920 nog steeds volop touw werd gebruikt waarbij de wantschoef onontbeerlijk was.
literatuur: - Lehman, Th.: 'Het tuigen van schoenerschepen' (Amsterdam 1972) pp. 42-44

Identificatie
Titel
Wantschroef, gereedschap voor scheepstuigers.
Objectnummer
FSM-2005-064
Objecttype
  • Wantschroeven
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000020198
Over
Onderwerpen
  • Wantbevestiging
Werk
Breedte
15 cm
Lengte
39 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
  • Staal
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA