Datering
Maker Egbert Wigger de Boer

Touwhaspel met flessenstop: onderdelen van een Haspel in een fles.

Touwhaspel met rood garen, dat aan één eind op een spoel is gedraaid. Losse flessenstop met spie. Onderdelen van een Haspel in een fles.
De haspel en de stop zijn onderdelen van een defect geraakte haspel in een fles. Het is vergelijkbaar met een flessenscheepje: de haspel hing in de fles aan de flessenstop, die met een spie geborgd was. De fles is kapot (niet bewaard). De schenker heeft getracht er een fles om heen te maken door de bodem ervan af te snijden, maar deze flesjes waren te klein. De haspel in de fles is gemaakt door Egbert Wiggers de Boer (geboren 29 nov. 1767 Zwartsluis) die getrouwd was met Jacoba Stom (geboren Nijkerk 27 dec. 1777). Het mes van Egbert Wiggers is er nog. De schenker heeft het in eigendom. Mes en fles zijn vererfd in de familie: - Egbert Wiggers de Boer en Jacoba Storm - zoon Wicher Egbert de Boer (geboren 6 juli 1800 te Bunschoten, overleden 1898 Nijehaske) en Hendrikje van Boon (geboren Aldeboarn), Wicher de Boer was turfhandelaar op Amsterdam. - zoon Egbert Wicher de Boer (Nijehaske 14 febr. 1926 - 19 mei 1903) en Trijntje Fledderus (geboren Lemmer). Egbert de Boer was net als zijn vader turfhandelaar op Amsterdam - zoon Douwe de Boer (Nijehaske 30 maart 1868, Hommerts 24 juli 1954) en Klaaske Siebinga (Haskerdijk 29 april 1869, Joure 1 mei 1960). Douwe de Boer was boer te Delfstrahuizen. - zoon Jacob de Boer (Delfstrahuizen 4 maart 1899 - Bolsward 8 mei 1972) en Tjitkse Lemster (Scharnegoutum 20 aug. 1899 - Hommerts 22 mei 1954). - zoon Egbert Wicher de Boer (geboren 22 sep. 1933) en Anneke Förch (geboren 17 mei 1953). Deze Egbert is de schenker.

Identificatie
Titel
Touwhaspel met flessenstop: onderdelen van een Haspel in een fles.
Objectnummer
FSM-2002-088
Objecttype
  • Flessenscheepjes
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000018088
Vervaardiging
Maker
  1. Egbert Wigger de Boer
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • Touw
    Koord; bundel garen die eerst tot een draad gesponnen wordt, waarna meerdere draden tot een streng of kardeel worden geslagen. Meerdere kardelen bij elkaar vormen een touw.Zwaar koord, tenminste 6,35 mm in diameter, dat is gevormd door twee of meer strengen van natuur- of kunstvezel ineen te draaien. (Toegepaste Kunst Project, RKD)Een touw of koord is een middel om zaken bij elkaar te binden, of om trekkrachten over te brengen. In het laatste geval gebruikt men vaak een dikkere variant, kabel of zeel die bestaat uit ineengedraaide strengen. Dit zijn op hun beurt weer om elkaar heen gedraaide draden of vezels.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA