Datering
Maker Onbekend

Een theeschort van witte neteldoek.

Theeschort. Witte neteldoek. Met machinaal naaiwerk versierd. Tussenzetsels en rand buitenom in broderiewerk. Sluiting door middel van twee banden van neteldoek.
De schort is afkomstig uit de familie Santema te Scharnegoutum.

Identificatie
Titel
Een theeschort van witte neteldoek.
Objectnummer
FSM-2001-595
Objecttype
 • Schorten
  Het uitschakelen van het heien in een oliemolen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000017979
Over
Onderwerpen
 • Scharnegoutum
Werk
Breedte
54 cm
Hoogte
64 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Neteldoek
  Neteldoeken zijn weefsels gemaakt van betrekkelijk licht katoenen weefsels in een effen binding. Voor het invoeren van katoen werd het doek geweven van garens, die uit brandnetelvezels waren gesponnen. Neteldoek komt zoewel ongebleekt als gebleekt, geverfd of gedrukt voor. Vaak wordt neteldoek gebruikt voor bedbehangsels en draperieeen. (Winkler Prins Encyclopaedie, Elsevier, 1954 zesde geheel nieuwe druk)
Techniek
 • Geborduurd
  Verwijst naar het procedé waarbij een naald en een draad of een dunne metaaldraad worden gebruikt voor het stikken van decoratieve patronen in stof, leer, papier of ander materiaal. Gebruik 'brocheren' voor de techniek van het aanbrengen van inslagpatronen, waarmee verhoogde patronen worden ingeweven in een geweven stof.
 • Naaiwerk
  Verwijst naar een werk dat wordt gemaakt door te naaien: het stikken, vastmaken, bevestigen of samenvoegen van lagen of stukken textiel, leer of andere materialen door een draad, touw of andere vezel door het materiaal te halen met behulp van een naald of een priem. Het kan ook verwijzen naar materiaal dat genaaid moet worden of naar de steken of zomen van alles wat is genaaid. (AAT)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA