Datering
Maker Johannes Henricus Schijfsma

Zilveren lepel met afgeschuinde bak.

Zilveren lepel met afgeschuinde bak. Lepel en steel uit één stuk. Onversierd. Op de achterkant van de steel de inscritpie 'J.d.Zwart / 1916'. De bak is niet schuin door afslijting, maar zo gemaakt en geslepen.
De functie van de lepel met schuine bak is niet bekend. Johannes Henricus Schijfsma. Geboren 31 dec. 1850 te Woudsend, overleden te Sneek op 19 maart 1911. Zoon van Johannes Schijfsma Joh.zn. en Anna Katrina Campen. Vader had een zilversmederij aan het Grootzand 68 te Sneek. Johannes Henricus was aanvankelijk onderwijzer (Groningen). Nam in 1902 de zaak van zijn vader over. Hij trouwde met Grietje van der Feer (1853-1945). Hun zoon Johannes (geboren in 1882) nam in 1911 de smederij over. Opvallend is dat het meesterteken van Johannes Henricus Schijfsma in 1915, 4 jaar na zijn dood in 1911, nog werd gebruikt. Waarschijnlijk is het door zoon Johannes gebruikt.
literatuur: - Sneeker Nieuwsblad 7 jan. 1988. - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1994, p. 33 - Genealogische Aantekeningen familie Schijfsma door mevr. A.S.C. van Meurs-Schijfsma - Archief Fries Scheepvaart Museum.

Identificatie
Titel
Zilveren lepel met afgeschuinde bak.
Objectnummer
FSM-1994-158
Objecttype
  • Lepels
    Keukengerei voor het bereiden, opdienen of nuttigen van voedsel; bestaat uit een komvormige schep aan een steel. (AAT-Ned)
  • Bestek
    Het bestek is het eetgerei, de vork, de lepel en het mes dat gebruikt wordt om mee te eten en om de maaltijd op te dienen. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000015565
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
18.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Johannes Henricus Schijfsma
Datering
Materiaal
  • Zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA