Datering
Maker Han van Hulten

Kunstwerk in de vorm van het zeil van het skûtsje van Huizum.

Kunstwerk. Houten raamwerk met daarin een mozaïek van witte steentjes. Het geheel heeft de vorm van een zeil van het skûtsje van Huizum. In zwart is het zeilteken 'LM' aangebracht. Beneden een glaasje met daarachter het jaartal '1972'.

Identificatie
Titel
Kunstwerk in de vorm van het zeil van het skûtsje van Huizum.
Objectnummer
FSM-1998-204
Objecttype
  • Beeldende kunst
    Verwijst naar hoogwaardige kunst die verfijnde creatieve vaardigheden vereist. Meestal betreft het schilderkunst, tekeningen of beeldhouwkunst. Het kan ook verwijzen naar architectuur en vormgeving. In bredere zin wordt de term ook gebruikt voor dichtkunst, muziek en filmkunst. Het begrip onderscheidt zich van 'toegepaste kunst' omdat esthetische en intellectuele expressie in beeldende kunsten belangrijker zijn dan de gebruiksdoeleinden. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000015502
Over
Onderwerpen
  • Zeilen
    Een zeil is een doek op een schip dat bedoeld is om de kracht van de wind te vangen en om te zetten in een voortstuwende kracht voor het schip. De stand van het zeil ten opzichte van het schip is vaak verstelbaar, zodat ondanks verschillende invalshoeken van de wind toch een efficiënte voortstuwing kan worden verkregen. Met een zeil wordt het eigenlijke doek bedoeld. Het geheel van masten, touwwerk en zeilen heet tuigage of tuig. De vorm van de zeilen is afhankelijk van de gevoerde tuigage en de plaatsing van het zeil. (Wikipedia) De doeken die t.b.v. het windvangen voor het hekwerk wordt gespannen. (Molenwoordenboek B.D. Poppen)Zeil aan de achterste mast, die bezaansmast heet. (Flevobericht 323 (1991))
  • Skûtsjes
    Oorspronkelijk kleine Friese tjalken met een lengte tot circa 12 meter. De naam wordt tegenwoordig ook gegeven aan grote vrachttjalken die jaarlijks deelnemen aan het skûtsjesilen. (MARDOC)Zeilend, stalen kanaalscheepje met ronde vormen en kromme steven, sterk naar binnenvallend boeisel op voor- en achterschip, breed berghout met stuiten, gaffeltuig met de fok op een botteloef, uitgerust met een zogenaamde onderstijker voorzien van een wegerij, diepverzonken roef. Bij lengtes van 12 tot ruim 14 meter vaak rond de 3,3 meter breed. De grotere maten tot ca. 18 x 4,2 m. De holte bedroeg over het algemeen niet meer dan 1,2 meter. (De Binnenvaart)
  • Huizum
Werk
Breedte
22.0 cm
Hoogte
28.0 cm
Lengte
2.5
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Han van Hulten
Datering
Materiaal
  • Aardewerk
    Aardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur.
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden