Datering
Maker Onbekend

Reversspeld in de vorm van een Sneker Pan.

Reversspeld. Insigne in de vorm van een koekepan (Sneker Pan) en 'ERELID'.
De oorsprong van de Sneker Pan is niet precies bekend. Waarschijnlijk hadden koekepannen bij de vlootschouw aan de vooravond van de hardzeildag een functie bij het ontsteken van het Bengaals vuur. Ook werd wel een koekepan in de mast van jachten gehesen bij feestelijke zeilpartijen. In 1882 werd in Sneek een damesvereniging opgericht met de naam Sneker Pan. Zij bood in dat jaar de voorzitter van de Zeilvereeniging Sneek een verguld zilveren draagteken, bestaande uit een insigne en een koekepan aan. Dit insigne, dat op Hardzeildag nog steeds wordt gedragen door de voorzitter van de K.W.S., draagt de inscriptie 'Sneek 16-8-1882'. Sinds 1882 was de Sneker Pan min of meer het symbool van de Sneker zeilsport en met name van de Hardzeildag. In 1954 besloot het gemeentebestuur tot het instellen van de Orde van de Schipper van de Sneeker Pan. Op voordracht van de K.Z.V.S. en de S.Z.C. onderscheidde de gemeente daarmee een persoon die zich verdienstelijk had gemaakt voor de zeilsport in het bijzonder en voor de Sneekweek in het bijzonder. Tot 1966 werd alleen een oorkonde uitgereikt. Sinds dat jaar werd ook een koperen koekepan uitgereikt. De eerste werd gemaakt door Hendrik Willem Ferwerda. De tweede, uitgereikt in 1967 aan Heppie Stam, werd vervaardigd door koperslager Jan Dijkstra uit Sneek, die sindsdien alle andere pannen ook heeft vervaardigd.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1989, pp. 24-25 - G.J. Ubbink 'De Sneeker Pan' in: Sneeker Nieuwsblad 9 aug. 1984.

Identificatie
Titel
Reversspeld in de vorm van een Sneker Pan.
Objectnummer
FSM-1983-528
Objecttype
  • Reversspelden
  • Spelden
    Sieraden die voornamelijk of gedeeltelijk bestaan uit een puntige, insteekbare metaaldraad of pin. (AAT-Ned)
  • Insignes
    Algemene term voor een onderscheidingsteken dat wordt opgespeld. Het is een materiële herinnering aan een gebeurtenis of draagteken dat rang, aanzien of verbondenheid aanduidt met een georganiseerde entiteit.Het kan tevens een afbeelding zijn van een groter object. Zo kan een profaan insigne verwijzen naar een korps van de strijdkrachten en een religieus insigne naar een vereniging, broederschap, een devotiebeeld of bedevaartsoord.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000013319
Over
Onderwerpen
  • Sneker Pan
  • Sneek
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden