Datering
Maker Onbekend

Kan van steenwerk, gevonden bij de aanleg van Rijksweg 43, bij Sneek.

Kan. Grijs steenwerk (hardgebakken aardewerk), vermengd met rode sintels. De kan is ruwbandig gemaakt (horizontale ribbels), staat op een uitgeknepen voet en heeft één oor.
De kan werd gevonden door L.J. Hendriks bij de aanleg van Rijksweg 43 (1937-1938) in een dichtgeslibde zodenput tussen Sneek en de Broersloot, op een diepte van 2 meter. De put was opgezet uit kleizoden en had een naar onder toenemende middellijn van 1 tot 1.5 meter. Uitgegraven in veengrond tot in de zandlaag, naderhand met groene vette klei aangevuld. De kan is waarschijnlijk in het Rijnland vervaardigd in de periode van het vroege steenwerk.
literatuur: - J.G.N. Renaud, Middeleeuwse Ceramiek (Den Haag, 1976), pp. 46 e.v. - Sneeker Nieuwsblad 19 aug. 1947

Identificatie
Titel
Kan van steenwerk, gevonden bij de aanleg van Rijksweg 43, bij Sneek.
Objectnummer
FSM-L-056
Objecttype
 • Kannen
  Handzaam, conisch of cilindervormig, of zich in het midden buikvormig verwijdend vaatwerk met een handvat of oor en een tuit (van metaal, porselein, steen, aardewerk, kunststof, glas of hout) om vloeistoffen uit te schenken en voor het gebruik in gereed te houden (van verschillend model ook als siervoorwerp; vroeger op melkkarren van grote afmetingen en vaasvormig, met deksel) (Van Dale)
 • Bodemvondsten
  Bodemvondsten zijn archeologische vondsten te land, in tegenstelling tot archeologische vondsten onderwater. (Conservation Dictionary)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000011061
Over
Onderwerpen
 • Sneek
Werk
Breedte
cm
Hoogte
22.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Steengoed
  Steengoed of gres is een vorm van keramiek, dat wordt gemaakt van een kostbare kleisoort - gresklei- die kan worden afgebakken bij hogere temperaturen (1200-1300°C); hierbij versintert de klei, nadat keukenzout of soda aan het bakproces is toegevoegd. Het product is geschikt voor het bewaren van vloeistoffen doordat het materiaal niet poreus is. Keramiek wordt pas steengoed genoemd als het op een temperatuur van meer dan 1200 graden Celsius is gebakken. Goede klei voor deze producten is: kaolien (China-clay), een fijne witbakkende kleisoort.Hard en dicht keramisch product, overgangsvorm tussen aardewerk en porselein. Als gevolg van de sterke sintering is de poreusheid zeer laag. Sedert XI toegepast voor gebruiksvoorwerpen (Steinzeug). Dit materiaal werd ook als vloersteentje gebruikt, onder meer rond stookplaatsen. In de Achterhoek zijn die bekend onder de naam potscheur en aan de andere zijde van de Duitse grens als esterkes. Zij zijn gemaakt in Stadtlohn en Vreden. Ook in Zuid-Limburg werden ze gebruikt; hier zijn ze afkomstig uit Raeren bij Aken. Sedert XIX is het materiaal veel gebruikt voor afvoerbuizen, lekdorpeltegels ( lekdorpel) e.d., voorzien van een bruine laag zoutglazuur. (Haslinghuis)Steengoed is een nogal grof soort ceramiek dat gedeeltelijk is gesinterd door verhitting tot ca 1250ºC, maar dat een zekere porositeit heeft behouden. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA