Datering
Maker Onbekend

Jacobakan, gevonden in de Galigastraat te Sneek, met muntschat.

Jacobakan. Dunwandig aardewerk. Rank model: smalle buik en wijde hals. De hals is afgebroken.
De munten zijn ingeschreven onder de inventarisnummers MP-015 t/m MP-036.
De Jacobakan is in 1955 gevonden in de Havenstraat te Sneek. De kan was gevuld met zilveren munten uit de 14de en 15de eeuw. Jacobakannen zijn gemaakt van steengoed. Ze zijn rank van vorm: smalle buik en wijde hals. De buik is versierd met horizontale ribbels. Ze werden in Duitsland gemaakt, vaak te Siegburg bij Keulen.
literatuur: - H.E. van Gelder 'Sneek 1955' in: Jaarboek voor munt- en penningkund 43 (1956), pp. 100 e.v. - H. Sarfaty 'MÜnzschatzgeräte (...)' in: Berichten van de R.O.B. 29 (1979) pp. 491-526

Identificatie
Titel
Jacobakan, gevonden in de Galigastraat te Sneek, met muntschat.
Objectnummer
FSM-L-219
Objecttype
  • Jacobakannen
  • Kannen
    Handzaam, conisch of cilindervormig, of zich in het midden buikvormig verwijdend vaatwerk met een handvat of oor en een tuit (van metaal, porselein, steen, aardewerk, kunststof, glas of hout) om vloeistoffen uit te schenken en voor het gebruik in gereed te houden (van verschillend model ook als siervoorwerp; vroeger op melkkarren van grote afmetingen en vaasvormig, met deksel) (Van Dale)
  • Munten
    Geldstuk. Stuk metaal, veelal rond, voorzien van een stempel aan weerszijden, dat dient als ruilmiddel. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000011059
Over
Onderwerpen
  • Muntschatten
  • Sneek
Werk
Hoogte
13.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Aardewerk
    Aardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden