Datering
Maker Onbekend

Metalen twee schijfs vioolblok.

Vioolblok. Twee metalen schijven van ongelijke grootte. Haak over schijf, met in de punt van de haak een borggat. Geen hondsvot. De wangen zijn van plat ijzer. De nagels zijn gevat in vierkante gaten in de wangen. Zwart geschilderd.
Het vioolblok is afkomstig van scheepswerf Zwolsman te Workum.

Identificatie
Titel
Metalen twee schijfs vioolblok.
Objectnummer
FSM-J-354
Objecttype
 • Vioolblokken
  Blok met twee boven elkaar liggende blokhuizen, het bovenste groter dan het onderste. In het bovenste huis zit een grotere schijf dan in het onderste.
 • Blokken
  Blokken is het aan elkaar kleven van tegen elkaar liggende windingen van een band.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000010985
Werk
Breedte
4.0 cm
Hoogte
47.0 cm
Lengte
19.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • IJzer
  Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
 • Metaal
  Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA