Datering
Maker Onbekend

Vioolblok, afkomstig van een palingaak.

Vioolblok, gebruikt voor de dirk of kraanlijn. Drie pokhouten schijven: twee grote boven en één kleine onder. Buitenbeslag met beugel.
Het blok is afkomstig van een palingaak. De schenker heeft gevaren op de palingaken uit Gaastmeer.
literatuur: - Sneeker Nieuwsblad 20 sep. 1956.

Identificatie
Titel
Vioolblok, afkomstig van een palingaak.
Objectnummer
FSM-J-199
Objecttype
 • Vioolblokken
  Blok met twee boven elkaar liggende blokhuizen, het bovenste groter dan het onderste. In het bovenste huis zit een grotere schijf dan in het onderste.
 • Blokken
  Blokken is het aan elkaar kleven van tegen elkaar liggende windingen van een band.
 • Tuigage
  Alles wat dient om een schip op te tuigen, het rondhout, touwwerk en de zeilen van een schip. Wordt ook wel want genoemd.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000005901
Over
Onderwerpen
 • Palingaken
  Heegeraak, soms ook een Lemmeraak of ander type, waarmee men men paling naar Engeland gebracht werd of die in verband met de palinghandel permanent in Londen gemeerd lagen. (debinnenvaart.nl)
 • Gaastmeer
Werk
Breedte
12.0 cm
Hoogte
42.0 cm
Lengte
20.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Pokhout
  Pokhout is een zware harde tropische houtsoort uit Amerika. Dit hout wordt per kg verkocht. Pokhout ontleent zijn naam aan de groene vlekken die in de donkere ondergrond voorkomen. Deze houtsoort wordt gebruikt voor rollen, katrollen, tanden in kamwielen, ed. (Haslinghuis)
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden