Datering
Maker Onbekend

Zandloper, gebruikt bij het loggen.

Zandloper. Opgesloten in geelkoperen cilinder, die aan boven- en onderzijde is afgesloten. Eén van beide zijden is los te maken (bajonetsluiting). Daarop de aanduiding van de looptijd van de zandloper: 15 sec.
De zandloper is gebruikt bij het meten van de snelheid van een schip door middel van een log. De herkomst van de zandloper is niet bekend.
literatuur: - Sneeker Nieuwsblad: 2 juni 1953

Identificatie
Titel
Zandloper, gebruikt bij het loggen.
Objectnummer
FSM-J-077
Objecttype
 • Zandlopers
  Instrument voor tijdsbepaling. In protestantse kerken kan men ze aantreffen in een houder aan de preekstoel. Ze hielden de welbespraakte dominees bij de les in de tijden dat deze soms uren bleven preken. In de kloosters waar horloges niet waren toegestaan werden wel zandlopers gebruikt, bijvoorbeeld in de cel en de spreekkamer. (Religieus Erfgoedthesaurus)
 • Chronologische instrumenten
 • Navigatie-instrumenten
  Navigatie is de kunst van het plannen en volgen van een route om zich daarmee van de huidige positie naar de bestemming te verplaatsen. Alle daarvoor benodige instrumenten vallen onder de noemer navigatie-instrumenten. Voorbeelden daarvan zijn een kompas, de jacobsstaf, de passer, een verrekijker, de sextant, een land- of zeekaart en een parallellineaal.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000010739
Werk
Breedte
cm
Hoogte
13.5 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Koper
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • Metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden