Datering
Maker Reinier Vinkeles

Kopergravure met voorstelling van de Oosterpoort te Sneek.

Kopergravure. Medaillon met erboven een draperie en het wapen van Sneek. In het medaillon een voorstelling van de Noorderpoort te Sneek. Onderschirft: 'SNEEK / 41'.
De kopergravure is waarschijnlijk onderdeel van een grote prent met daarop vlaggen, wapens en stadsprospecten van Nederlandse steden en provincies. Reinier Vinkeles. Geboren te Amsterdam op 19 juni1741 en aldaar overleden in 1816. Werkte in Amsterdam en in Parijs (1770-1771). Heeft een massa boekprenten en portretten gegraveerd. Voorts etsen, tekeningen en aquarellen, Werkte met een groot aantal medewerkers (waaronder zoons en broers).

Identificatie
Titel
Kopergravure met voorstelling van de Oosterpoort te Sneek.
Objectnummer
FSM-E-465
Objecttype
 • Kopergravures
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
 • Stadsgezichten
  Moderne benaming voor een conceptie die in de renaissance opkwam. Van invloed waren de perspectiefstudie uit die periode van b.v. Serlio, en tuinaanleg zoals van Bramante. In de barok wordt de stad gezien als een interieur, zodat de opbouw van straten, pleinen en wijken wordt waargenomen met betrekking tot verschillende elementen. Dat zijn de begrenzing, de afsluiting (straatwanden, bochtig of strak verloop, voorsprongen, overbouwing door luchtbruggen enz.) dan wel openingen (perspectieven, vergezichten). Men spreekt van een gesloten en een open stadsbeeld. Het eerste was vooral eigen aan de m.e. steden en werd in de renaissance met opzet vooral esthetisch gecultiveerd. Het open stadsbeeld is daarentegen uit op verre horizonten, zoals in de slotpleinen van Versailles en Karlsruhe en op het Place de la Concorde te Parijs. Sinds c. 1900 zijn in veel landen stedelijke verordeningen uitgevaardigd voor de bescherming van het stadsbeeld. De Nederlandse Monumentenwet van 1961 opende de mogelijkheid een stadsgezicht te beschermen. (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000010093
Over
Onderwerpen
 • Noorderpoort
 • Sneek
 • Poorten
  Poorten zijn de delen van een omheining die toegang geven tot een terrein zoals een klooster, kasteel, hofje, tuin of begraafplaats. De poort is meestal uitgevoerd in steen (gemetseld of natuursteen). De poort vormt een van de grond opgaande opening in een muur(deel) en is boogvormig of horizontaal afgedekt. De poort kan een deur of hek bevatten. (Haslinghuis)
Werk
Breedte
cm
Hoogte
3.5 cm
Lengte
3.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Reinier Vinkeles
Datering
Materiaal
 • Papier
  Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden