Datering
Maker Onbekend

Mastschild van kajuitzeilschouw 'De Skiere Mûnts'.

Mastschild. Rechthoekig van vorm. Beneden een voorstelling in reliëf van een monnik die zijn linker hand omhoog steekt. De voorstelling is ingekleurd en afgedekt met een plaat plexiglas. Boven de voorstelling is ingebrand 'HOUDT / GOEDE / KOERS'. De letter zijn gevuld met groen.
Het mastschild is afkomstig van de 7 meter lange kajuitzeilschouw De Skiere Mûnts, die in 1974 is gebouwd bij Brandsma. Het is een schouw van 7 meter lengte. De voorstelling van de monnik is geïnspireerd op het beeld van de Schiere Monnik op Schiermonnikoog, die dezelfde houding heeft.

Identificatie
Titel
Mastschild van kajuitzeilschouw 'De Skiere Mûnts'.
Objectnummer
FSM-1995-183
Objecttype
  • Mastschilden
    Houten bord dat op Nederlandse en Vlaamse binnenschepen en jachten en soms op vissersvaartuigen tegen de voet van de mast op het dek wordt geplaatst en doorgaans is versierd met gepolychromeerd allegorisch snijwerk dat betrekking had op de naam van het schip; waren vooral in de 18e en 19e eeuw in gebruik.Versierde plank, die tegen de hieling van de mast bevestigd is. (De Binnenvaart)
  • Scheepssier
    Al datgeen aan boord van een schip dat mooier gemaakt is dan strikt noodzakelijk is of dat voornamelijk voor het mooi aangebracht is. (De Binnenvaart)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000009401
Over
Onderwerpen
  • Zeeschouwen
    Scheepstype: bepaald type Schouw geschikt voor groot water. Vergeleken met de 'gewone' schouw heeft de zeeschouw duidelijk meer zeeg, een hogere kop en een smaller vlak. Ze is voorzien van zeezwaarden. (De Binnenvaart)
  • Kajuitzeiljachten
Werk
Breedte
13.5 cm
Hoogte
51.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA