Datering
Maker L. van der Hoef

Lederen schaatsmontuur: koninginnemontuur met leren veter.

Lederen schaatsmontuur voor een paar schaatsen, zogenaamd koninginnemontuur. Het bestaat uit twee hakleren, twee teenleren en twee lederen veters. De hakleren bestaan uit een breed hieldeel, waarin een ovaal gat is uitgestanst, en twee smallers delen met gesp. Het ene smalle deel wordt door het schaatshout gestoken. Het andere smalle deel wordt over de wreef van de voet vanst gegespt. De teenleren zijn breed en worden met drie gespen vastgezet. De verbinding tussen hak- en teenleer wordt gemaakt door lederen veters. de hakstukken zijn gemaakt van tuigleer, de teenleren van het soepeler Java-leer, dat voor de Tweede Wereldoorlog het meest werd gebruikt voor schaatsmonturen.
L. van der Hoef is de laatste fabriek in Friesland waar schaatsmonturen worden gemaakt. Andere grote leer-leveranciers waren J. Grasso te Akkrum en W.T. Zandstra te Sneek. In 1925 vestigde Folkertinus van der Hoef zich in Gorredijk zich als zadelmaker. Hij kwam uit Wolvega waar hij het vak had geleerd. Naast zadels maakt hij ook andere lederen voorwerpen, zoals bijvoorbeeld schaatsmonturen. In 1960 nam zoon Lolke de zaak over. De firma werkte veel voor de firma G.S. Ruiter te Akkrum, Batavus en PB te Heerenveen, de firma Nijdam te Oranjewoud en E. Vonk te Oudeschoot.
literatuur: - W. Blauw e.a., Friese schaatsenmakers (Franeker, 1994), pp. 33-36.

Identificatie
Titel
Lederen schaatsmontuur: koninginnemontuur met leren veter.
Objectnummer
FSM-1994-603
Objecttype
  • Schaatsmonturen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000008975
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. L. van der Hoef
Datering
Materiaal
  • Leer
    Leer is een dierenhuid die gelooid is met stoffen die ervoor zorgen dat de collageenstructuur zich onderling verbindt en stabiliseert. Looistoffen kunnen plantaardig van oorsprong zijn (bijvoorbeeld eikenrun) van minerale oorsprong (bijvoorbeeld chroomzouten) of vetten of oliën die in de huid gewerkt worden. Het looien verandert het leer onomkeerbaar.
  • Textiel
    Textiel is letterlijk 'al wat geweven is'. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord 'texere' dat weven betekent. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA