Datering
Maker L. van der Hoef

Lederen schaatsmontuur: Fries montuur met klapkoord.

Lederen schaatsmontuur voor een paar schaatsen, zogenaamd Fries montuur. Het bestaat uit twee hakleren met metalen ringen, twee teenleren en twee veters van klapkoord. De hakleren bestaan uit één reep leer, dat aan de einden is samengeknoopt. De teenleren hebben aan een kant een gaatje en aan de andere kant een omslag. Het einde zonder omslag wordt door de voorgleuf van het schaatshout gestoken en daarna omgeslagen en vastgeklonken, zodat aan beide kanten een veter door de zo ontstane lussen kan worden geregen. De veters zijn van zogenaamd klapkoord.
L. van der Hoef is de laatste fabriek in Friesland waar schaatsmonturen worden gemaakt. Andere grote leer-leveranciers waren J. Grasso te Akkrum en W.T. Zandstra te Sneek. In 1925 vestigde Folkertinus van der Hoef zich in Gorredijk zich als zadelmaker. Hij kwam uit Wolvega waar hij het vak had geleerd. Naast zadels maakt hij ook andere lederen voorwerpen, zoals bijvoorbeeld schaatsmonturen. In 1960 nam zoon Lolke de zaak over. De firma werkte veel voor de firma G.S. Ruiter te Akkrum, Batavus en PB te Heerenveen, de firma Nijdam te Oranjewoud en E. Vonk te Oudeschoot.
literatuur: - W. Blauw e.a., Friese schaatsenmakers (Franeker, 1994), pp. 33-36.

Identificatie
Titel
Lederen schaatsmontuur: Fries montuur met klapkoord.
Objectnummer
FSM-1994-600
Objecttype
  • Schaatsmonturen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000008972
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. L. van der Hoef
Datering
Materiaal
  • Leer
    Leer is een dierenhuid die gelooid is met stoffen die ervoor zorgen dat de collageenstructuur zich onderling verbindt en stabiliseert. Looistoffen kunnen plantaardig van oorsprong zijn (bijvoorbeeld eikenrun) van minerale oorsprong (bijvoorbeeld chroomzouten) of vetten of oliën die in de huid gewerkt worden. Het looien verandert het leer onomkeerbaar.
  • Textiel
    Textiel is letterlijk 'al wat geweven is'. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord 'texere' dat weven betekent. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA