Datering
Maker Onbekend

Potvistand, versierd met scrimshawwerk: een driemaster met Engelse vlag.

Gegraveerde potvistand. Versierd met scrimshawwerk (gravering gevuld met koolstofpoeder). Voorstelling: driemaster met Britse koopvaardijvlag op het achterschip en de Engelse Sint Jorisvlag in top. De punt van de tand is afgebroken.
De herkomst van de potvistand is niet bekend.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1973-1974, p. 13 - Sneeker Nieuwsblad 18 juli 1973

Identificatie
Titel
Potvistand, versierd met scrimshawwerk: een driemaster met Engelse vlag.
Objectnummer
FSM-J-178
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000008508
Over
Onderwerpen
  • Barken
    Te gebruiken voor zeilschepen met drie of meer masten, vierkand getuigd aan alle masten behalve de achterste, die gaffeltuig heeft. (AAT)Schip met drie of meer masten, waarbij de achterste mast langsscheeps getuigd is en de overige masten vierkant getuigd zijn.A large decked sailing vessel having three or more masts, with square sails on all but the mizzen, which was fore-and-aft rigged. Vessels of this type and of steel construction were the norm in ocean trading in the latter days of sail. Most of the Cape Horners, windjammers and clipper ships fall within this category.
  • Walvisvaart
    Jacht op walvissen; de Basken hebben in de 11e euw de eerste walvisvaart in open zee ontwikkeld; de Hollanders ontplooiden een grote activiteit vanaf 1614 rond Spitsbergen; na overbevissing verplaatste het zich naar nieuwe vangstgebieden als Straat Davis, en duurde tot 1872.
Werk
Breedte
4.0 cm
Hoogte
12.5 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Ivoor
    Te gebruiken voor een gemodificeerde vorm van dentine die voorkomt op de slagtanden van volwassen olifanten; wordt ook algemeen gebruikt voor het materiaal van uitstekende of grote tanden van zoogdieren zoals de walrus of de narwal. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden