Datering
Maker Hidsert Jans Lauswolt

Onbekende zilversmid - kerkboek met zilverbeslag.

Kerkboek, bevattende de bijbel (1810), een psalmboek (1797) en een gezangboek (1818). Bijeengevoegd in een lederen band met zilveren beslag (per kaft): vier hoeken, twee sloten, een middenmedaillon en een ring met draagketting. Elk beslagdeel bestaat uit een hartvorm, omgeven door krullen. In het medaillon de letters F.W.G.
Toeschrijving aan Lauswolt: het Mt. lijkt op dat van Voet nr. 640, alleen het liggende been van de L wijkt af. Boevendien is het kerkboek afkomstig uit een niet-Friese familie. Hidsert Jans Lauswolt. Zoon van Joannes Jans Lauswolt en Bontie Idses. Trouwde (1) te Sneek met Maria Jans Coppens, komende van Beetsterzwaag. Trouwde (2) in 1679 met Lolckjen Pyters. Trouwde (3) in 1691 met Jancke Cornelis Pophornstra. Burger van Sneek op 17 maart 1682, komende van Heerenveen, waar hij al in 1667 Meester was. In het Sneker gilde opgenomen op 5 mei. Laatste vermelding: 1715.

Identificatie
Titel
Onbekende zilversmid - kerkboek met zilverbeslag.
Objectnummer
FSM-1993-082
Objecttype
  • Kerkboeken
    1. Algemene term in de rooms-katholieke kerk voor een boek van religieuze aard, die gebeden, godvruchtige oefeningen en soms ook hymnische teksten bevatten. 2. In de reformartorische kerken is het de benaming voor een boek waarin behalve het Nieuwe Testament, het psalm- en gezangboek, de liturgische formulieren en belijdenisgeschriften zijn opgenomen. 3. In de oud-katholieke kerk wordt de benaming kerkboek gebruikt voor een boek met de teksten voor de eucharistieviering, de getijden en de sacramentsbedieningen, dat door de kerkgangers wordt gebruikt. Het boek komt alleen voor in gedrukte vorm. (Religieus Erfgoedthesaurus)
  • Bijbels
    De Heilige Schrift. De bijbel omvat twee hoofddelen: 1. Het Oude Testament. Dit is de heilige schrift van het joodse volk. De rooms-en oud-katholieke kerk, de orthodoxe kerken en de lutherse kerken kennen in hun oude testament bepaalde boeken en delen van boeken die door andere kerken als apocrief worden beschouwd en daarom in die kerken als deuterocanoniek worden aangemerkt. 2. Het Nieuwe Testament. Dit zijn de in het Grieks geschreven evangeliën over het openbare leven van Jezus en de geschriften van Jezus’ leerlingen uit de allervroegste periode van het christendom. (Religieus Erfgoedthesaurus)
  • Psalmboeken
    Zangboek met de 150 psalmen. Vanaf de eerste uitgave in 1566 tot heden gedrukt, in talrijke formaten en uitvoeringen. Werd ook van huis mee naar de kerk genomen. Het boek komt alleen voor in gedrukte vorm. (Religieus Erfgoedthesaurus)
  • Boeken
    Items comprising a collection of leaves of paper, parchment, wood, stiffened textile, ivory, metal tablets, or other flat material, that are blank, written on, or printed, and are strung or bound together in a volume. (Project Fotografie)Verzamelingen van houten of ivoren tabletten, of vellen papier, perkament of soortgelijk materiaal, die blanco, beschreven of bedrukt zijn, en die aan elkaar zijn geregen of gebonden. Gewoonlijk vele gevouwen en gebonden bladen met ononderbroken drukwerk of tekst; wanneer het gedrukt materiaal betreft gaat het vooral om een gebonden band of een band van redelijke formaat. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000008230
Werk
Breedte
8.0 cm
Hoogte
18.0 cm
Lengte
12.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Hidsert Jans Lauswolt
Datering
Materiaal
  • Zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA