Datering
Maker Onbekend

Spookschaaf met metalen handvat en vlakke zool.

Metalen spookschaaf met vlakke zool en instelbare (door middel van vleugelmoeren) schaafbeitel (2 duims = 51 mm.). Twee gebogen metalen handvaten met gaatjes.
literatuur: - A.K. Mulder, Ald Ark (Leeuwarden, 1990)

Identificatie
Titel
Spookschaaf met metalen handvat en vlakke zool.
Objectnummer
FSM-1989-1057
Objecttype
 • Haalmessen
  Gereedschap met twee handvatten of hechten waartussen een breed recht of krom beitelvormig mes. Andere namen: schaafmes, trekmes.
 • Schaven
  Gereedschap dat wordt gebruikt om het oppervlak van hout glad en egaal te maken door er houtkrullen af te schaven. (AAT-Ned)
 • Beitels
  Lang ijzeren gereedschap met aan één zijde een scherpe snede. Als gereedschap voor houtbewerking heeft het meestal een houten heft of is het in een schaaf gevat. De snijkant wordt vouw genoemd. Men onderscheidt de steekbeitel, hakbeitel of fermoor, schiet- en kantbeitel (voor lichter werk), scharnier- of knierbeitel en de guts. Schaafbeitels zijn verschillend van vorm, afhankelijk van vorm en functie van de schaaf. De breedte van hak- en steekbeitels wordt doorgaans in duimen of delen ervan aangegeven: 1/2, 3/4, 1, 5/4, 11/2 enz.. (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000006056
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
26.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden