Datering
Maker Onbekend

Tabakspot vervaardigd uit een cocosnoot.

Tabakspot. Vervaardigd uit een glad gemaakte cocosnoot. Het deksel is it de noot gezaagd en is voorzien van een knop (waarschijnlijk een kleine noot). De pot heeft drie bolpoten in dezelfde vorm als de knop van het deksel.
De tabakspot is waarschijnlijk een zeemanssouvenir. De pot is altijd gebruikt door de vader van de schenkster, Jacob Bakker, die commissaris was bij het loodswezen. Omdat hij zelf nooit op de tropen heeft gevaren is er het vermoeden dat de tabakspot afkomstig is uit de familie van zijn vrouw, Grietje Onnes. -1- Schenkster mevr. Ninette (Nienke) Bakker (geboren 30 jan. 1916) dochter van -2- Jacob Bakker (1884-1978) en Grietje Onnes (1884-1968). Jacob Bakker was commissaris bij het loodswezen. Grietje Onnes is dochter van -3- Remke Onnes (1851-1923) en Wiegeltje Vil (1852-1945). Beiden waren afkomstig van Schiermonnikoog. Remke Onnes was gezagvoerder op een lichtschip. Wiegeltje Vil is dochter van -4- Hendrik Douwe Vil, gezagvoerder te Schiermonnikoog. In de fotocollectie van het museum bevinden zich foto's van bovengenoemde personen.
Literatuur: - Ingekomen Stukken 7 nov. 1994 en 16 nov. 1994. - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1994, p. 24

Identificatie
Titel
Tabakspot vervaardigd uit een cocosnoot.
Objectnummer
FSM-1994-537
Objecttype
  • Tabakspotten
    Stenen, metalen, houten of aardewerken pot om tabak in te bewaren.
  • Cocoswerk
  • Zeemanssouvenirs
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000004746
Werk
Breedte
15.0 cm
Hoogte
14.5 cm
Lengte
16.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA